EİB Başkanı Işık: Asya'da varlığımız artmalı

EİB Başkanı Işık: Asya'da varlığımız artmalı

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Işık, sadece Batı ağırlıklı ticaretin Türkiye’yi gerilettiğini dile getirerek Çin ve Asya’da bulunmanın önemine dikkat çekti. Işık, “İşbirliğimizi geliştirmeliyiz” dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık 5-10 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın tanıtım toplantısında konuştu. Işık, “Bizim Çin’e ihracatımız az. Tabii ki gönül bunun çoğalmasını istiyor. Ama ortada bir gerçek de var. 45 milyar dolara gelmiş bir ticaret hacmi var. Bir ülke ile bu boyutta ticaret yakınlığına gelmek kolay bir şey değil. Ciddi bir ticaret açığımız var. Bunu iyi analiz etmemiz gerek; Biz onlardan bu ürünleri alıp, ihracat yapıyoruz. İhracat için 300 milyar dolarlık hedef koyduysak; uygun fiyatlarla ham madde almamız da önemli. Dolayısıyla sadece ihracatı değil bu tür işbirliklerimizi de geliştirmeliyiz” dedi.

cin222.jpg

154 ÜLKE KATILIYOR

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Işık düzenlenecek fuarın Çin’in hem ürün gamlarının genişletmesini hem de ihracatlarının ve ithalatlarının artmasını sağladığını belirterek “ Türkiye ile ilişkileri ve Kuşak Yol Projesi onların en büyük hedeflerinden bir tanesidir. Ona olan samimiyetlerini gösterdiler. Biz de EİB olarak bu doğrultuda politikamızı belirledik. Önceki ithalat fuarlarının altısına da katıldık. Bu fuarların en önemli özelliği; Çin halkının yaşam şeklini gözlemlerken, aynı zamanda Asya politikanızı da geliştiriyorsunuz. Çünkü 154 tane ülke katılıyor. Her katılan ülke kendi ürünlerini getiriyor. Dolayısıyla ‘Dünya trendleri nereye gidiyor, tüketici alışkanlıkları nereye gidiyor?’ görüyorsunuz” dedi.

ihracat22.jpg

İŞBİRLİK GELİŞTİRİLMELİ

Mehmet Ali Işık, Çin ile olan ihracatın az olduğunu ve bunun çoğalmasını istediklerini vurgulayarak, “Ama ortada bir gerçek de var. 45 milyar dolara gelmiş bir ticaret hacmi var. Bir ülke ile bu boyutta ticaret yakınlığına gelmek kolay bir şey değil. Ciddi bir ticaret açığımız var. Bunu iyi analiz etmemiz gerek. Açığın içinde yatırım mamulleri, ara mallar var. Türkiye’nin tedarikçisi Çin. Biz onlardan bu ürünleri alıp, ihracat yapıyoruz. İhracat için 300 milyar dolarlık hedef koyduysak; uygun fiyatlarla ham madde almamız da önemli. Dolayısıyla sadece ihracatı değil bu tür işbirliklerimizi de geliştirmeliyiz. Onun için bu toplumla daha yoğun bir ilişki içine girip hem Çin hem de Asya pazarında var olmalıyız. Asya pazarı bizim için çok önemli. Biz bu pazarı büyütmek zorundayız. Risklerimizi dağıtmak durumundayız” diye konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.