Ekonomist Şeref Oğuz açıkladı: Aralık ayında piyasalarda ne olacak?

Ekonomist Şeref Oğuz açıkladı: Aralık ayında piyasalarda ne olacak?

Borsada aralık ayı nasıl olacak, piyasalar nasıl bir seyir izleyecek sorularına yanıt veren Ekonomist Şeref Oğuz, “Hummalı bir çalışma ile bilançolarda son rötuşların uygulandığı dönemdeyiz” dedi.

Ekonomist Şeref Oğuz, bu hafta Ekonomim’deki köşe yazısında aralık ayına ilişkin borsa, altın ve faiz tahminlerini paylaştı. “Defterlerin kapandığı, son hesapların görüldüğü, bütün yılın muhasebesinin yapıldığı bir süreci yaşıyoruz” diyerek Türkiye ve dünya ekonomisinde aralık ayının önemini vurgulayan Şeref Oğuz, “Altın, enflasyonun üzerinde artacak” dedi.

ALTIN ENFLASYONDAN FAZLA ARTACAK

Ekonomist Şeref Oğuz, altın ile ilgili görüşlerinde ‘güvenli liman’ özelliğine vurgu yaparak, “Altın enflasyonun üzerinde artış gösterecek. Yurt içerisinde altın hem dolar kurunun yükselişinden hem de altının onsundaki değişimden etkileniyor. İkisinin birden yükselişe geçmesi altında alımları artırıyor. Kaldı ki belirsizliklerin fazlaca dillendirildiği zamanlarda altın, ‘bildik limana’ olan ilgiyi daima artırmıştır. Bildik liman ise binlerce yılın oluşturduğu altın sığınağıdır” ifadelerini kullandı.

ARALIK’TA BORSA NASIL OLACAK?

Şeref Oğuz aralık ayında Borsa İstanbul’un 8 bin seviyelerinde olacağını ve önemli bir hareketlenme görülmeyeceğini belirterek, “8.200- 8.500 aralığında gidip gelecek. Zira ne yabancı var, ne de yerli kurumsal yatırımcılar pozisyon alma niyetinde... Herkes; ‘hayırlısıyla şu yılı kapatalım, 2024’te kim öle kim kala’ derdinde olacaktır. Bu yüzden borsa cephesinde yoğun atraksiyonlar yaşanmadan, sadece mevcudu koruma eğiliminin öne çıkması beklenebilir. Halka arzlar mı? Bir miktar azalarak seyretse de onlara ilginin sürmesini bekliyorum. Zira “borsa” adı nerede ise halka arz ile anılır oldu. Son açılan halka arzlar da 10 günde %100 kazandırdı. Hangi yatırım aracı bu kazancı sağlayabilirdi ki” dedi.

ARALIK AYINDA FAİZ NE OLACAK?

Oğuz, Merkez Bankası’nın aralık ayı PPK toplantısında belirlenecek faize ilişkin görüşlerinde, “Aralık PPK’sında faize en az 250 bazlık faiz artışı bekliyorum. Bir ihtimal, ‘faiz artış defterini seçimden önce ve 2023’te bırakıyoruz’ algısı oluşsun diye 500 baz puan arttırılabilir. Sonra da 2024 yılı, hele ki seçimden sonra piyasaları “faiz indirmeye alıştırma” sözel yönlendirmesi yaşanır. Tabii ki burada kuralı, yeni bir seçim (referandum) söylentileri koyacaktır” diye konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.