Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak… İstinaf onadı!

Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak… İstinaf onadı!

Ekrem İmamoğlu’nun, kamuoyunda “Ahmak Davası” olarak bilinen davada aldığı 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası onandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, kamuoyunda “Ahmak Davası” olarak bilinen davada aldığı 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi (istinaf) tarafından onandı.

Kararda, Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 14 Aralık 2022 tarihli kararında usul ve esasa aykırılık bulunmadığı, delillerin yerinde değerlendirildiği ve yalnızca cezanın hesaplanmasında teknik bir hata yapıldığı belirtildi. Daire, bu hata dışında hükme esas teşkil eden herhangi bir eksiklik olmadığını ifade ederek, istinaf başvurusunu esastan reddetti. Böylece dava, Yargıtay’da temyiz yolu açık olmak kaydıyla onanmış oldu.

Davanın Geçmişi

İmamoğlu hakkında, 31 Mart 2019’da yapılan İstanbul seçimlerinin 6 Mayıs 2019’da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesinin ardından, 4 Kasım 2019’da yaptığı bir basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İmamoğlu’nun dönemin YSK Başkanı Sadi Güven ve 10 YSK üyesine “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” suçunu zincirleme şekilde işlediği öne sürülmüş, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, 14 Aralık 2022’de verdiği kararda İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırmış ve cezada indirime gitmemişti. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 53/1 maddesi uyarınca, sanığın seçme ve seçilme gibi bazı siyasi haklardan yoksun bırakılmasına da hükmetmişti.

Yargıtay Süreci Başlayacak

İstinafın kararıyla birlikte İmamoğlu hakkındaki hapis ve siyasi yasak cezası, Yargıtay’a temyiz yolu açık olmak üzere onanmış oldu. Dosya bundan sonraki süreçte Yargıtay’da incelenecek ve nihai kararı yüksek mahkeme verecek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.