El terlemesi birçok hastalığın sebebi olabilir

El terlemesi birçok hastalığın sebebi olabilir

El terlemesi, aşırı nemli ve terli ellerin neden olduğu bir durumdur. Hem psikolojik hem de fizyolojik faktörler el terlemesine katkıda bulunabilir. Aşırı el terlemesi genellikle stres, anksiyete, genetik yatkınlık ve bazı tıbbi durumlara neden olabilir.

El terlemesi günlük aktiviteleri olumsuz etkileyebilir ve belirtiler arasında sürekli nemli eller, nesneleri tutmakta zorluk, sosyal durumlarda rahatsızlık hissi ve cilt tahrişi yer alır. El terlemesinin tedavisi mümkündür ve seçenekler arasında antiperspiranlar, iyontoprez, botox enjeksiyonları, cerrahi müdahaleler ve stres yönetimi yer alır.

EL TERLEMESİ NEDİR?

El terlemesi, hem psikolojik hem de fizyolojik nedenlerden kaynaklanabilen bir durumdur. Psikolojik faktörler arasında aşırı stres, endişe, sinirlilik gibi durumlar yer alırken, fizyolojik olarak ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu ortaya çıkabilir. Aşırı terleme, sosyal hayatta bazı zorluklara yol açabilir, özellikle el sıkışmaları gibi durumlarda kişi rahatsızlık yaşayabilir.

Vücudun ısı dengesini korumak için terleme önemli bir mekanizmadır, ancak aşırı terleme sorun yaratabilir. Ter bezlerinin en yoğun olduğu bölgeler genellikle avuç içleridir. Stres, heyecan veya öfke gibi durumlarda öncelikle ellerde terleme görülür.

Aşırı el terlemesi genellikle avuç içlerinde ortaya çıkan bir terleme şeklidir. Sadece ellerde olabileceği gibi, bazen ayaklarla birlikte de görülebilir. Nadiren koltuk altları ve yüz (kafa) bölgesi terlemesiyle birlikte de görülebilir. Eğer aşırı el terlemesi kişinin günlük aktivitelerini, sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını ve psikolojik durumunu etkileyecek düzeyde ise, buna palmar hiperhidroz denir.
El terlemesinin hayati tehlikesi bulunmamaktadır, ancak bölgesel aşırı terleme en sıkıntılı olanıdır. Çünkü ellerin terlemesi birçok faaliyeti etkileyebilir ve engelleyebilir.

AŞIRI EL TERLEMESİNE NELER SEBEP OLUR?

İnsan doğasında var olan terlemenin altında birçok neden yatar. Bu sebepler dış çevreden, duygu değişimine ya da hastalığa kadar gidebilir.

Aşırı el terlemesinin nedenlerinden bazıları şunlardır;

-Anlık duygu değişimleri
-Sıcaklık
-Hareket etme
-Tümör
-Gut
-Obezite
-Şeker hastalığı
-Civa zehirlenmesi
-Aşırı aktif tiroid bezi
-Menopoz
-Psikolojik bozukluklar
-Hamilelik
-Enfeksiyon hastalıkları
-Kalp yetmezliği
-Hipoglisemi
-Uyuşturucu, alkol

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.