Emeklilere yeni müjde: Türkiye’nin büyümesiyle ek zam resmileşti

Emeklilere yeni müjde: Türkiye’nin büyümesiyle ek zam resmileşti

TÜİK, dün açıkladığı verilerle Türkiye’nin 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüdüğünü açıkladı. Bu kapsamda emekliler için maaşlara yeni ek zam kesinleşmiş oldu. İşte detaylar…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’nin 2023 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme oranını yüzde 4,5 olarak açıkladı. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yılı büyüme oranı yüzde 4,4 olarak tahmin edilmişti. Gerçekleşme OVP’deki tahminin hemen üzerinde oldu. Haber Türk’ten Ahmet Kıvanç’ın yazısına göre; Türkiye’nin büyüme oranı, emeklilere yeni müjde olarak geldi. Emekli maaşlarında yeni oran üzerinden maaş hesaplaması yapılacağı için 2024 yılında emekli dilekçesi verecek olan vatandaşların maaş hesaplamalarında yüzde 0,8 ila yüzde 1,35 oranında değişen bir artış yaşanmış olacak.

emekli-2.jpg

YENİ GELEN ZAM NİSANDA YANSIYACAK

Türkiye’nin büyüme oranıyla emeklilerin maaşına gelen ilave zam, nisan ayında aylıklara eklenecek. Güncelleme katsayısında yapılan artış bu yıl emekli olan herkese aynı oranda yansımayacak. Ahmet Kıvanç’ın aktardığı bilgilere göre; kişilerin toplam prim gün sayısı, 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrasındaki prim gün sayısı ile her bir dönemdeki prime esas kazanç tutarına göre yüzde 0,8 ile yüzde 1,35 arasında değişen oranlarda yansıyacağı dile getirildi.

emekli-3.jpg

MEVCUT ÇALIŞANLARINKİ DE DÜZENLENECEK

e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun maaş robotuna giren mevcut çalışanlar, bugün emekli olsalar ne kadar aylık alabileceklerini sürekli görebiliyorlar. Birçok çalışan her ay maaş robotuna girerek ne kadar emekli aylığı alabileceğini sorguluyor.

Öte yandan mevcut çalışanlar maaş robotunda 1 Ocak 2024 tarihinden bu yana 1,6477 güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanan aylıklarını görebiliyorlardı. SGK’nın gerekli uyarlamayı yapmasının ardından emekliler önümüzdeki günlerden itibaren 1,6612 güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanan aylıklarını görmeye başlayacakları şeklinde uyarıda bulundu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.