Türkiye’de milyonlarca emekliyi ilgilendiren kritik bir yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Yeni Yol Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan’ın hazırladığı düzenleme, emekli maaşlarının ve bayram ikramiyelerinin ciddi şekilde artırılmasını öngörüyor.
Emekliye bayram müjdesi: Tam 3 katına çıkacak


En Düşük Maaş 17.002 TL Olacak
Hazırlanan kanun teklifine göre, şu an 10 bin TL seviyesinde olan en düşük emekli maaşı, 2025 itibarıyla 17.002 TL olan net asgari ücrete eşitlenecek. Bu düzenlemeyle maaşlar asgari ücretin altına düşmeyecek.

Bayram İkramiyesi Üç Katına Çıkıyor
Teklif, emeklilerin Ramazan ve Kurban bayramlarında aldığı 4 bin TL’lik ikramiyelerin de 17 bin TL seviyesine yükseltilmesini kapsıyor. Bu da yaklaşık üç katlık bir artış anlamına geliyor.

“Emekliler Açlık Sınırında” Vurgusu
Teklifin gerekçesinde, emeklilerin yıllarca ülkeye hizmet ettiğine vurgu yapılarak, “Birçok emekli, aldığı maaşla temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamakta, açlık sınırında yaşamaktadır. Bu düzenlemeyle emeklilerin insanca yaşaması ve enflasyona karşı korunması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Yasal Süreç Başlıyor
Kanun teklifi önümüzdeki günlerde Meclis komisyonlarında ele alınacak. Komisyon onayının ardından Genel Kurul’da oylamaya sunulacak. Kabul edilmesi halinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.