Emekliyi üzecek haber: Maaşlardan kesinti yapılacak!

Emekliyi üzecek haber: Maaşlardan kesinti yapılacak!

Bakan Şimşek'in açıklamasının ardından emekli maaşlarından yapılacak kesinti büyük tartışmalara neden oldu. 15 yıldır uygulanan refah payı sisteminin kaldırılacağı iddia edildi. Bu durum emekli maaşlarında 2 bin liraya varan kesintilere sebep olabilir.

İlk olarak 2009 yılında uygulanan 'refah payı' sistemiyle hükümet, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının üzerinde ek ödemeler yapmayı taahhüt etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu değişiklik, Temmuz ayında yapılacak emekli ve memur maaşlarındaki zam ile birlikte resmen hayata geçirilecek.

KESİNTİ OLABİLİR!

Yapılacak değişiklikle birlikte, son yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle yüzde 11-12 oranlarına kadar yükselen refah payı uygulamasının kaldırılması, yeni yılda maaşlarda yaklaşık 2 bin liralık bir kesintiye neden olacak.

Ancak, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş oranlarının memur emeklisinin artış oranına eşitlenmesiyle, refah payı uygulamasından kaynaklanan açığın bir kısmının kapatılması amaçlanıyor.

Bu değişiklik, yeni ekonomi yönetimi tarafından, refah payı uygulamasının planlı ekonomi ilkesine aykırı olduğu düşünüldüğü için önerildi.

Bu doğrultuda, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı mensuplarına aynı oranda zam yapılması kararı alındı.

Başlangıçta Temmuz ayındaki zamlar için düşünülen bu değişiklik, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin tepkisi sonrasında erken bir tarihe çekilerek, bu yıl itibarıyla tüm emeklilere yüzde 49.25 oranında zam yapıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.