En düşük emekli maaşında yeni ayrıntı!

En düşük emekli maaşında yeni ayrıntı!

200 bine yakın EYT'linin dosyası Sosyal Emniyet Kurumu'nda (SGK) sıra beklerken yeni bir ayrıntı meydana çıkt Düşük maaşa yeni ayar geliyor! Emekliye bütün fark geri ödenecek.

Milyonlarca bireyin emekli maaşı Ocak Ayı ayı ile beraber zamlanacak. Fakat 200 bine yakın EYT'linin dosyası Sosyal Emniyet Kurumu'nda (SGK) sıra beklerken yeni bir ayrıntı meydana çıktı. İşlemlerin hatalı yapılmasından kaynaklı birtakım bireylerin emekli maaşı beklediklerinden daha az geldi. Ekonomist Muhammet Bayram SGK'ya müracaat ederek eksik ödenen emekli aylığı farkının alınabileceğini belirtti. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli aylığı bağlama işlemleri devam ederken, şimdilik tamamlanmayan 200 bine yakın dosya bulunuyor. Sosyal Emniyet Kurumu işlemlerin süratli şekilde tamamlanması amacıyla yoğun bir mesai yürütüyor.Binlerce EYT'linin aklında ise "Emekli maaşım düşük mü" sorusu var. Peki emekli maaşının az olduğunu düşünen EYT'liler ne yapmalı? Konuyla alakalı Milliyet'e açıklamalarda tespit edilen Ekonomist

Muhammet Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Yoğun bir şekilde emeklilik dilekçeleri verilerek SGK'ya müracaat yapıldı. Burada memurdan kaynaklı, emeklilik işleri amacıyla verdiği evraklar, bulguların hatalı olduğundan kaynaklı birtakım problemler meydana çıktı. Bu problemler ile beraber birtakım emeklilerimizin düşük de olsa maaşları daha az bir tutarda bağlanabildi. Eğer emeklilik aylığı düşük olan ve daha yüksek olması gerekliliğini düşünen emekliler varsa SGK'ya dilekçe verebilir. Eğer düşük hesaplandığı meydana çıkarsa eksik aldığı ay farkları mutlak suretle kendilerine iade edilir. Burada alakalınin emeklilik dilekçesini verdiği aylık bağlama oranları, büyüme oranları ve enflasyon rakamları burada etkendir. O yüzden emekliler daha evvelce emeklilik aylığı bağlanan şahıs ile kendi maaşını karşılaştırırsa emekliler burada bir yanılgıya düşebilirler.

EYT'LININ HAKKI YANAR MI?

Eğer bir bireyin işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 evveli ise ve primini tamamlamadıysa mutlak suretle hakkı devam ediyor. Kanuni bir planlama oldu. Fakat emekliler SGK'ya konuyla alakalı bir dilekçe verebilirler. Eğer hesaplama hatalısa mutlak suretle emekliye fark geri ödenir. 8 Eylül 1999 evveli işe girişi varsa yaş koşulu ortadan kaldırıldı ve emekliliğin yolu açılmış oldu. Primi tamamlamayan emekliler çalışarak ya da borçlanma yolu ile emekli olabilirler."

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.