Engelli vatandaşlar ayrıcalık istiyor: Bu sıcakta çalışmak hayatları için riskli

Engelli vatandaşlar ayrıcalık istiyor: Bu sıcakta çalışmak hayatları için riskli

Engelliler Federasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, engelli bireylerin sıcak havalarda mesai yapmasının hayati risk taşıdığını belirterek “Aşırı sıcaklarda engelli çalışanlara idari izin ya da mesai saatlerinin düzenlenmesi yoluna gidilebilir” dedi.

Yaşanılan aşırı sıcaklar engelli vatandaşları olumsuz yönde etkiliyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Engelliler Federasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, “Aşırı sıcaklarda engelli çalışanlara İdari izin ya da mesai saatlerinin düzenlenmesi yoluna gidilebilir. Kronik hastalığı olan Engelliler, aşırı sıcaktan etkileniyor, aldıkları ilaç dozları yetersiz kalabiliyor ve hayati risk oluşabiliyor. Engelli afetzede vatandaşlarımız yaşamlarında var olan zorlukların üzerine birde sıcaklar eklendi. Engelli vatandaşlar için ek önlemeler alınmalı” dedi. Başkan Özsaygı özellikle konteyner ve çadır kentlerde yaşayan afetzede vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak adına biran önce ek önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

ara-003.jpg

ENGELLİLERİ DAHA FAZLA ETKİLİYOR

“Sürekli oturarak tekerlekli sandalye kullananlar, kullandıkları sandalyelerin siyah renkte olması, güneş ışığından ve sıcaktan daha çok etkilenmelerine neden oluyor” diyerek fiziki engeli bulunan vatandaşlarımıza dikkat çeken Başkan Özsaygı, “aşırı sıcaklarda özellikle sandalye kullanan vatandaşlarımızda, pişik ve ağır deri enfeksiyonları sık yaşanıyor. Özellikle bası yaraları artıyor. Ayrıca daha fazla su tüketmek zorundalar. Ancak sosyal ortamlarda ve iş ortamında erişilebilir tuvalet sorunu olduğundan, çoğu engelli birey, su tüketiminden de kaçınıyor. Öte yandan kronik hastalığı olan Engelliler, aşırı sıcaktan etkileniyor, aldıkları ilaç dozları yetersiz kalabiliyor ve hayati risk oluşabiliyor” dedi.

ara2-001.jpg

İDARİ İZİN VERİLEBİLİR

Özsaygı, “Valiliklerin, olumsuz hava şartlarından dolayı idari izin verme yetkisi var ve bu yetki son yılların en sıcak günlerini yaşadığımız bu süreç içinde henüz kullanılmadı. İdari izin ya da mesai saatlerinin düzenlenmesi yoluna gidilebilirdi. Mesai saatlerinin düzenlenmesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda da açıkça yer almaktadır. Bunun yanında uzaktan çalışma yöntemi, bu dönemde geçerli olabilecek bir çözüm ve tüm olumsuz hava şartlarında ve erişilebilirliğin sağlanamaması durumunda, bir hak olarak tanımlanmalı” ifadeleri ile aşırı sıcaklardan çalışma hayatında bulunan engelli vatandaşları koruma amaçlı alınması gereken önlemleri sıraladı.

ara3-002.jpg

EKSİKLERİ GİDERİLMELİ

Engelliler Federasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, afetzede vatandaşlarımıza dikkat çekerek, “Afet bölgesindeki engellilerin yaşamlarını idame ettirmeleri için önlemler zaten yetersizken, üstüne aşırı sıcakların yaşanması, onların yaşadığı güçlükler daha da artırdı. Havalanması sağlanmış barınma, temiz su, temiz çevreye ulaşım neredeyse imkansız. İnce ve pamuklu giysilere ulaşamayanlar var. Henüz yaz mevsimi gelmeden, uzak görüşlü olarak çözüm bulunmalıydı. Ancak, afet bölgesine dair politikaların yetersizliği ortada. Engellilerin daha uzun süreli Çadır ve konteyner kentlerde yaşayacağını biliyoruz. Bu nedenle aşırı sıcaklardan ve sonrasında da soğuk havalardan olumsuz etkilenmeleri için havalandırmanın ve ısıtmanın istenen düzeyde tutulabildiği ortamlar için çalışma yapılmalı” şeklinde konuştu.

ENGELLİLER İÇİN EK TEDBİRLER ALINMALI

Engelliler Federasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, son olarak engelli bireyler adına şu cümleleri kurdu: “Özel Gereksinimli Bireylerde tıpkı diğer kırılgan kesimler gibi iklim krizi çevresel ve sosyal olayların olumsuz etkilerinden nispeten daha fazla etkilenebiliyorlar. Özellikle gündelik hayatlarında medikal ürün ilaç kullanmak zorunda olan birçok engelli ve metabolik hastalıkları bulunanlar güçlükle karşılaşa biliyor. Deprem bölgesindeki engelli bireyler hareket kısıtlılığı bulunanlar ve yatalaklar için konfor alanlarının oluşturulması medikal ürünler ve ilaçlara erişimlerinin kolaylaştırması son derece önemli. Özellikle kamuda olumsuz hava koşulları nedeniyle idari izin uygulaması var. Bu sıcak havalar içinde geçerli olmalıdır.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.