Engellilerin sorunları için mücadele sürüyor: Asgari ücrete çıkarılmalı!

Engellilerin sorunları için mücadele sürüyor: Asgari ücrete çıkarılmalı!

Gazetemize konuşan Engelliler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Abdulmecit Yılmaz, “Şuan engelli aylığı 1874 TL. 24 saat evinde ağır engelli çocuğuna bakan annenin aylığı 5 bin 98 TL. Acil bir şekilde engelli aylıkları asgari ücrete çıkarılmalıdır” dedi.

Engellilerin, toplumda yaşamış olduğu sıkıntılardan ve taleplerinden bahseden Engelliler Konfederasyonu Basın ve Halkla İlişkileri Sorumlu Başkan Yardımcısı Abdulmecit Yılmaz, “Engelli örgütleriyle sadece sorunların çözümünde değil, tespitinde de birlikte olursak çözüme o oranda hızlı ulaşacağımız açıktır” dedi.

ara-001.jpg

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Engellilerin toplumda yaşamış olduğu sıkıntılardan ve isteklerinden bahseden Engelliler Konfederasyonu Basın ve Halkla İlişkileri Sorumlu Başkan Yardımcısı Abdulmecit Yılmaz, “Ülkemizde yaşayan engelli bireylerin ve ailelerinin çözümlerine yönelik çalışma yapan Engelliler Konfederasyonu olarak sorunların çözümü için mücadele ediyoruz. Engelli örgütleriyle sadece sorunların çözümünde değil, tespitinde de birlikte olursak çözüme o oranda hızlı ulaşacağımız açıktır. Son dönemlerde bu anlayışın artık yaşama geçmeye başladığını sevinerek görmekteyiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının engellilerle ilgili çalışma yapan diğer kamu kurumlarının çalışmalarına bizleri dâhil etmeleri bizi oldukça mutlu ediyor. Özellikle Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu’nun kurumsallık kazanması bizim açımızdan önemli“ diye konuştu.

ara3.jpg

“ENGELLİ İSTİHDAMI İÇİN YENİ KOLAYLIKLAR SAĞLANMALI”

Engellilerin iş gücüne katılım oranında sıkıntıların olduğunu söyleyen Yılmaz, beraberindeki çözüm önerilerin, de şu şekilde aktardı:

“Konfederasyon olarak ülkemizin tüm olanak ve hassasiyetlerini biliyoruz ve kendimiz için hakkaniyete dayanmayan veya olasılığı imkânsız olan hiçbir talepte bulunmuyoruz. Ancak engellilerin geldiğimiz noktada bugün itibariyle toplumun diğer kırılgan kesimlerinin tamamından daha az gözetildiği orta. Bu vesileyle engellilerin onlarca yaşamsal sorunlarından sadece birkaçını burada dile getirmek istiyorum. Engellilerin iş gücüne katılım oranında bir sıkıntı var. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı yüzde 53 iken, çalışabilir engellilerin iş gücüne katılım oranı yüzde 22,1’dir. Bu oran kadın engellilerde yüzde 12,5 düzeyindedir. Engelli istihdamı sorununun bir nebze çözümü için öncelikle kotalardan kaynaklı boş kadroların doldurulması ve kotanın günün şartlarına göre artırılması, işverenlere engelli istihdamı için yeni kolaylıklar sağlanması ve engelli bireylerin istihdam adaptasyonu amacıyla meslek ve sosyal destek eğitimleri verilmesi gerekiyor.”

basliksiz-1-003.jpg

“ENGELLİ AYLIKLARI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARILMALIDIR”

Engelli aylıkları ve bakım ücretlerinin yetersiz kaldığını ve arttırılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Geçtiğimiz dönemde yetersiz de olsa toplumun tüm sosyal tabakalarının yaşamlarını kolaylaştıran bir dizi adımlar atıldı. Asgari ücret artırıldı, Gaziler ve Şehit yakınlarının maaşları, muhtar maaşları asgari ücret seviyesine çıkarıldı. Emekli aylıklarına toplamda yüzde 80’lere varan iyileşmeler sağlandı. Elbette bunların karşısında değiliz. Bize göre yetersiz bile kaldı. Bugün itibariyle engelli aylığı bin 874 TL, 24 Saat evinde ağır engelli çocuğuna bakan annenin aylığı 5 bin 98 TL. Çok acil bir şekilde engelli aylıkları ve bakım ücretleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır. Bakıcı anneler SGK şemsiyesi altına alınmalıdır. Engelli aylığı bağlanırken 65 yaş üstü aylığı bağlamada olduğu gibi gelir kriteri kaldırılmalı veya sadece engelli bireyin kendi geliri değerlendirilmelidir. Bayramlarda tüm engellilere, emeklilerde olduğu gibi bayram ikramiyesi verilmelidir” şeklinde konuştu.

ara23242.jpg

“HER KOŞULDA ÜCRETSİZ VERİLMELİDİR”

Engelli Sağlık Kurulu Raporlarının farklı kurumlarca sürekli olarak talep edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirerek, ücretsiz verilmesini talep eden Yılmaz, “Engelliliğin değerlendirilmesi için verilen Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında belirtilen engellilik oranları yetkili hastanelere göre farklılık gösteriyor. Ayrıca, farklı kurumlar anlaşılmaz gerekçelerle yeni raporlar talep edebiliyor. Engelli sağlık kurulu raporu sürekli olan kişilerden yeni rapor istenmesi, vatandaştan her iş için yeni nüfus cüzdanı istemekle eş değerdir. Yenilenen raporlarda engel oranları düşürülmekte bununla birlikte engelliler daha önce yararlandıkları hak ve hizmetlerden mahrum kalıyorlar. Engelli Sağlık Kurulu Raporları, tartışmasız tüm kamu kurumunca dikkate alınmalıdır ve her koşulda ücretsiz verilmelidir” sözlerine yer verdi.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.