Etimesgut’ta dev karargah kuruluyor: 29 Ekim’de açılacak

Etimesgut’ta dev karargah kuruluyor: 29 Ekim’de açılacak

Ay Yıldız Müşterek Karargahı inşaatı Etimesgut’ta devam ediyor. 30 Ağustos 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla temeli atılan proje Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini bir araya getirecek.

Ay Yıldız Müşterek Karargahı inşaatı Etimesgut’ta devam ediyor. 30 Ağustos 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla temeli atılan proje Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini bir araya getirecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda faaliyete geçmesi planlanan dev tesis Türk Silahlı Kuvvetlerinin muhtelif birimlerine ev sahipliği yapacak.

ERDOĞAN TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILMIŞTI

İki yıl önce temel atma töreninde katılımcılara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılay’da yer alan Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının yapıldıkları dönemindeki koşullar ve gereksinimler göz önüne alınarak inşa edildiğini ifade etmiş ve bu yapıların değiştirilmesi gerektiğini söylemişti.

Erdoğan’ın ardından kürsüye gelen dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da benzer şeylere değinerek şehrin merkezinde yer alan eski binaların ekonomik ömürlerini doldurduğunu belirtmişti. Akar, şehrin içinde dağınık halde bulunan binalardansa donanımlı ve birleşik yapılı bir karargaha ihtiyaç duyulduğunu kaydetmişti.

UYDU KAMERALARINDAN AY YILDIZ GÖRÜLECEK

Ay Yıldız Müşterek Karargahı 12 milyon metrekareyi aşkın bir arazi üzerine inşa ediliyor. Yapıda 890 bin metrekarelik kapalı alan bulunacak. Tesiste 15 binden fazla personel aktif görev yapacak. Projeye ismini veren hilal biçimindeki yapılar farklı kapasitelerdeki konferans salonlarına ev sahipliği yapacak. Konferans salonlarının ortasında yaklaşık 23 bin metrekarelik dev bir tören alanı olacak. Alanın önünde yıldız şeklinde bir sergi salonu ziyaretçileri karşılayacak. Ay Yıldız Müşterek Karargahı uydu kameralarından bakıldığında ay yıldız şeklinde gözükecek.

Halk arasında "Ay Yıldız Projesi" olarak bilinen inşaat, etkin ve hızlı bir koordinasyonun sağlanmasına yarayacak. Bunun yanı sıra proje ile zamandan, enerjiden ve iş gücünden önemli ölçüde tasarruf yapılması hedefleniyor.

SON TEKNOLOJİ İLE İNŞA EDİLİYOR

Yeni yerleşkenin tasarımı beton yapısından siber güvenlik önlemlerine ve balistik saldırılardan KBRN tehditlerine kadar inşaat teknolojisinin tüm olanaklarını kullanarak farklı bir mimari yapı ile oluşturuldu. Çevre dostu ve akıllı niteliklere sahip karargah binası özgün tasarımı, büyüklüğü ve teknolojik özellikleriyle dünya genelindeki en modern ve işlevsel karargahlar arasında yerini alacak.

Proje dünya çapındaki çağdaş ve işlevsel karargahlar arasında konumlanacak şekilde tasarlanıyor. Ay Yıldız Müşterek Karargahı benzersiz dizaynı, özgünlüğü, büyüklüğü ve teknolojik özellikleriyle dikkatleri üzerine çekecek.

pentagon.jpg

PENTAGON’A RAKİP OLABİLİR

New York merkezli haber sitesi İnsider, projenin kamuoyu ile paylaşılmasının ardından hazırladığı haberde, Ay Yıldız Müşterek Karargahı’nı Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığının genel merkezi Pentagon ile kıyaslamıştı. Site haberinde “Ay Yıldız Projesi Pentagon’dan daha büyük olacak” diye yazmıştı. 1 milyon 160 bin metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilen Pentagon, yaklaşık 600 bin metrekarelik kapalı alanıyla dünyanın en büyük ofis binası olma niteliğini taşıyor. Pentagon’daki kapalı alanın 340 bin metrekarelik bölümü ofis olarak kullanılıyor. Temeli 11 Eylül 1941’te atılan yapının tasarımını Amerikalı Mimar George Bergstom üstlendi. Dev tesis yaklaşık 1,5 yıllık inşaat çalışmalarının ardından 15 Ocak 1943’te hizmete açıldı. Binanın iç kısmı, modern standartlara uygun hale getirilmesi ve daha verimli kullanılabilmesi için 1998 – 2011 yılları arasında tamamen yıkılmış ve yeniden inşa edilmişti.

MİT VE TSK YAN YANA OLACAK

Geçtiğimiz günlerde Korkut Ata Kongre Merkezi’nde vatandaşlarla buluşan Etimesgut Belediyesi Başkanı Enver Demirel ilçenin Kale, Ayyıldız ve AFAD projeleriyle ülkenin en stratejik ilçelerinden birisi haline geldiğini kaydetti. Milli İstihbarat Teşkilatından sonra silahlı kuvvetlerin de Etimesgut’a taşınacağını söyleyen Demirel, “Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarının tek bir yerleşkede toplandığı Ayyıldız Projesi ilçemizde hayata geçiyor. Afet-Eğitim ve Farkındalık Merkezi Elvan Mahallesimizde planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrettiğimiz Eti-Park İş Merkezi (ETİ-PARK) Binası, Adalet Bakanlığı Bölge İstinaf Mahkemesi oluyor. Binada çalışmalar devam ediyor. Etimesgut’ta eğitim hayatlarını sürdüren Başkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve THK Üniversitesi’nin yanı sıra Ankara Üniversitesi yerleşke alanlarının da yapılacak olması ilçemizi eğitimin de merkezi haline getirecek” diye konuşmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.