Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! Bugün son gün

Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! Bugün son gün

Ev ve iş yeri sahipleri dikkat bugün son gün yapmayana büyük ceza kesilecek. Peki Kira gelir beyannamesi başvurular nereden yapılıyor? İdari yaptırımları neler? Kira geliri nasıl beyan edilir? Kira gelir vergisi beyan edilmezse ne olur?

Ev sahibi olan ve iş yerleri olanlar dikkat, bugün son gün verilmezse büyük ceza gelecek. Kira gelir beyannamesi başvurular nereden yapılıyor? İdari yaptırımları neler? Son başvuru tarihi ne zaman? Kira geliri nasıl beyan edilir? Kira gelir vergisi beyan edilmezse ne olur? Kira beyannamesi kaç liradan sonra verilir?

BUGÜN SON GÜN

Geçtiğimiz yıl elde edilen kira ve ücret gibi gelirlere ilişkin beyannamelerin verilme süresi, 5 Nisan 2024'e uzatılmıştı. Ancak bu süre bugün itibariyle sona eriyor. Beyanname vermeyen gelir sahipleri, idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

KİRA GELİR BEYANNAMELERİ İÇİN BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Mükellefler, beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden doldurabilirler. Ayrıca ikamet ettikleri bölgedeki vergi dairesinde de bu işlemleri gerçekleştirebilirler. Beyan vermek isteyen mükellefler, vergi dairelerine gitmeden online olarak da işlemlerini tamamlayabilirler. İlk adımda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesine girilerek hazır beyan sistemine erişim sağlayabilirler. Mükellefler, gib.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat boyunca sisteme ulaşabilirler. Kullanıcılar, T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleriyle hızlı ve kolay bir şekilde beyan işlemlerini tamamlayabilirler.

ÖDEMELER NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Yıllık gelir vergisi beyannamelerinden kaynaklanan gelir vergisi, iki eşit taksitte ödenebilir. Bu vergi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulama aracılığıyla, anlaşmalı bankaların banka kartı veya kredi kartlarıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkelerdeki bankalara ait kartlarla, vergi tahsil yetkisine sahip bankalar aracılığıyla, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri üzerinden ödenebilir.

KİRA GELİRİ BEYAN EDİLMEZSE NE OLUR?

Kira gelirini beyan etmeyenler 2023 yılına ait 21.000 TL'lik istisnadan yararlanamayacak. Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2023 yılı için belirlenen 21.000 TL'lik istisnadan yararlanılamayacaktır.

KİRA BEYANNAMESİ KAÇ LİRADAN SONRA VERİLİR?

Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden 2023 yılında 21 bin liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.