EYT, depremden etkilenir mi?

EYT, depremden etkilenir mi?

EYT'nin ne zaman yasalaşacağı merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından EYT'yi etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oldu. Peki deprem EYT'yi etkiler mi? EYT ne zaman yasalaşır? İşte detaylar..

EYT'nin ne zaman yasalaşacağı merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından EYT'yi etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oldu. Peki deprem EYT'yi etkiler mi? EYT ne zaman yasalaşır? İşte detaylar..

EYT düzenlemesinin bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasına sunulması bekleniyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için geri sayımda sona yaklaşılırken, EYT düzenlemesinin Resmi Gazete’de yasalaşmasının ardından eksik primini tamamlayanlar için emeklilik başvuruları resmen başlayacak. Peki EYT’de 3600 gün primle kısmi emeklilik gelir mi? Kendi adına işyeri olan ya da şirket ortağı olanlar için SGK uzmanlarından flaş bir uyarı geldi. İşte detaylar…

EYT’DE DETAYLAR BELLİ OLDU


Kanun teklifinde 8 Eylül 1999 ve daha önce başlayan SGK’lı EYT’liler için, 5000-5975 arasında değişen kademeli prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanmış olma şartı bulunuyor. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a tabi olanlardan kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar da yasa çıktığında emekliliğe hak kazanacak. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.

3600 PRİM GÜNÜ İLE KISMİ EMEKLİLİK

Şu anda EYT düzenlemesinde 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş şartı ortadan kaldırıldı. EYT kanun teklifi içeresinde kısmi emeklilik ile ilgili yeni bir düzenleme bulunmuyor. Ancak SGK’da 3600 gün Bağ-Kur'da 5400 gün primle kısmi emeklilik ve yaşın 50-55 olarak uygulanması gibi talepler var. Bu taleplerin yerine gelmesi için Genel Kurul'da önerge verilmesi ve yasada değişiklik yapılması gerekiyor.

FARKLI KURUMLARDA ÇALIŞANLARIN DURUMU
Farklı kurumlarda çalışanlar içinse son 7 yıllık sigortalılık süresine bakılırken, burada 3.5 yıl yani 1261 gün hangi kurumdaysa o kurumun şartları uygulanıyor. Yeni yasada bunu değiştiren bir düzenleme olmaz ise aynen uygulanacak.

DEĞİŞİKLİK VE ERTELEME BEKLENMİYOR

EYT kanun teklifinin önümüzdeki hafta mecliste görüşülmesi bekleniyor. Uzmanlar konunun tekrar ertelenmeyeceği ve komisyonda kabul edildiği gibi meclisten geçmesinin beklendiğini söylüyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum