Meclis bugün toplanıyor: Fahiş fiyat artışına ürün başına 1 milyon lira ceza yolda

Meclis bugün toplanıyor: Fahiş fiyat artışına ürün başına 1 milyon lira ceza yolda

TBMM fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarına yönelik cezaları ele almak için toplanacak. İlgili kanun teklifinin onaylanması halinde, hükme aykırı hareket edenlere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu bu hafta yoğun bir gündemle çalışacak. Genel Kurul'da fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi görüşülecek. Görüşülecek teklif kapsamında, Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından yapılan fahiş fiyat artışlarına her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanması öngörülüyor.

4.jpg

DENETİMLER SÜRÜYOR

Ankara Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, marketlerin manav, kasap ve temizlik reyonlarındaki temel ürünlerin etiket fiyatlarını kontrol etmeye devam ediyor.

Denetimler sırasında ürünlerin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında herhangi bir fark olup olmadığına bakılıyor. Ayrıca etiketlerin değişim tarihleri incelenerek önceki fiyatlar da kontrol ediliyor. Meyve ve sebze reyonunda ise ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgileri Hal Kayıt Sistemi üzerinden doğrulanıyor.

1-001.jpg

355 MİLYON CEZA KESİLMİŞTİ

Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz hafta yaptığı yazılı açıklamada, 2023 yılında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 355 milyon 804 bin 957 lira idari para cezası uygulandığını duyurmuştu.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünlerindeki fahiş fiyat artışları, otomotiv sektöründeki stokçuluk eylemleri, hazır beton ve çimento sektöründeki fiyat artışları ve ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışları masaya yatırarak rekor miktarda ceza kesilmesini uygun görmüştü.

2-001.jpg

PİYASA DENGESİNE AYAR

TBMM, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilmesini öngören teklifi de bu hafta görüşecek.

Malları süresinde teslim veya monte etmeyenlere 2 bin 200 lira; mal ve hizmetin satışından kaçınanlara da 2 bin 200 liradan az olmamak üzere satışından kaçınılan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam satış fiyatının yüzde 10'u kadar idari para cezası kesilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.