FAO AÇIKLADI: 3.8 trilyon dolar zarar

FAO AÇIKLADI: 3.8 trilyon dolar zarar

BM Gıda ve Tarım Örgütü iklim değişikliğinden kaynaklı tarımsal kayıp ve zarar raporunu yayınladı. Raporda yer alan bulgularda iklim değişikliğinin tarımsal üretimde yarattığı kayıp ve zararın etkisi vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2007-2022 yılları arasında 15 yıllık araştırmaları sonucu hazırlanan raporuna göre tarımsal kayıplarda doğal afetlerin etkisinin yüzde 23’ünü oluşturduğu; bu kayıpların ise yüzde 65’inin kuraklık gibi iklim olaylarından kaynaklandığı bildirilirken; son 30 yılda tarımsal gıda ve hayvancılıkta tahmini 3.8 trilyon dolarlık üretim kaybına neden olduğu açıklandı.

faohaber2.jpg

KAYBIN YÜZDE 65’İ KURAKLIK KAYNAKLI

FAO’nun iklim değişikliğinden kaynaklı tarımsal kayıp ve zarar raporunda 168 ülke üzerinden yapılan araştırmada; ülkelerin yüzde 33’ünden fazlası iklim değişikliği kaynaklı tarımsal üretimde kayıp ve hasar olduğunu belirtti. Kayıptan bahseden her 4 ülkeden 3’ünü ise orta gelirli ülkeler oluşturdu. Bu ülkeler sırasıyla Latin Amerika, Karayipler, Doğu Asya, Pasifik ile Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden oluştu. FAO veriye yönelik yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin topluluklar üzerindeki çok yönlü etkisi vurgulandı. Rapora göre tarımsal kayıplarda doğal afetlerin etkisinin yüzde 23’ünü oluşturduğu; bu kayıpların ise yüzde 65’inin kuraklık gibi iklim olaylarından kaynaklandığı bildirildi. Son 30 yılda ise iklim değişikliğinin tarım, gıda ve hayvancılıkta tahmini 3.8 trilyon dolarlık üretim kaybına neden olduğu açıklandı.

faohaber3.jpg

ETKİSİ DEVAM EDECEK

Raporda adı geçen 168 ülkenin yüzde 40’ında ekonomik kayıplar tarımla ilişkilendirilirken; beklenmedik hava olaylarının ekonomik kayıpların başlıca nedeni olduğu ve bu olayların yüzde 37’sinin tarımı etkilediği ifade edildi. Raporda yer alan bilgi notunda iklim olaylarının gelecekte de kayıp ve hasara yol açacağı beklendiği ve bu durumun tarımsal üretkenlik, verimlilik ve tarım sistemlerine bağlı geçim kaynakları üzerinde etki edeceği belirtildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.