Faturalarda otomatik ödemelere dikkat! Faiz kararı...

Faturalarda otomatik ödemelere dikkat! Faiz kararı...

Bankalar kredi kartlarıyla yapılan otomatik ödemelerde faiz almaya başladı. Yasal olmamasına rağmen bazı bankalar da faturalar normal mevduat hesaplarından ödense bile artık komisyon talep etmeye başladı. İşte detaylar...

Bankalar tüketicilere otomatik fatura talimatı vermeleri için sunduğu avantajların yanı sıra, "otomatik fatura ödeme faizi" almaya başladı. Bu konuda çok sayıda vatandaş tüketici derneklerine şikayette bulundu.

NTV'den Uğurcan Gökçen'in haberine göre Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, yaptığı açıklamada, "Yıllarca bankalar mevduatları çekebilmek için tüketicilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalıştılar. Fakat son zamanlarda tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladılar." ifadelerini kullandı.

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ise "Bankalar binbir rica ile aldıkları otomatik ödemelerden artık bugün faiz alıyor. Bunun nakit ödeme olduğunu söylüyorlar." diye konuştu.

KREDİ KARTI FAİZİNDEN YÜKSEK

Otomatik fatura ödeme faiz oranı ise kredi kartı faizinden yüksek. Şu an kredi kartı faizleri yüzde 3,74 oranında gerçekleşiyor. Çünkü Merkez Bankası kredi kartı faizlerini yüzde 35 politika faizine sabitledi. Otomatik fatura talimatı faiz oranı yüzde 5 seviyesinde.

"YASAL DEĞİL"

Uzmanlar bu uygulamanın yasalara aykırı olduğu görüşünde. İbrahim Güllü, "Bu yasal bir uygulama değil, çünkü kredi kartıyla yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani nakit çekim değil." değerlendirmesini yaptı. Güllü'nün aktardığına göre bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine aykırılık teşkil ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.