Gayrimenkul simsarlarına tam saha pres: Ticaret Bakanlığı ceza yağdırdı

Gayrimenkul simsarlarına tam saha pres: Ticaret Bakanlığı ceza yağdırdı

Ticaret Bakanlığının son dönemde gayrimenkul sektörüne yönelik gerçekleştirdiği denetimleri gazeteilksayfa.com’a değerlendiren Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, “Köpük döneminin sona geliyoruz. Fiyatlar dengeye oturacak” dedi.

Gayrimenkul sektöründe sular durulmuyor. Özellikle konut ve arsa pazarındaki fiyatlarındaki aşırı artışlardan sonra Ticaret Bakanlığı denetimlerini artırdı.

ara.jpg

Bakanlık tarafından 9 Ekim Pazartesi günü yayımlanan açıklamada, “1 Eylül tarihinden bu yana verilen satılık emlak ilanlarında ilanın yayımda olduğu dönemde ilan fiyatında yüzde 100 ve üzeri artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketicileri mağdur eden 545 kişiye Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesindeki "taşınmaz ticaretiyle iştigal edenler haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari faaliyetlerde bulunamaz” hükmüne aykırı faaliyetleri nedeniyle kişi başına 100.000 TL olmak üzere toplam 54.500.000 TL para cezası verilmesine karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

1-002.jpg

SEKTÖR NEFES ALDI

Emlak sektöründe kayıt dışı ve manipülatif amaçlı ilan paylaşan kişilere kesilen caydırıcı cezanın ardından gayrimenkul dünyası rahat bir nefes aldı.

Gelişmeyi gazeteilksayfa.com’a değerlendiren Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, Ticaret Bakanlığının denetimlerini son derece olumlu karşıladıklarını söyledi.

Taylan şöyle konuştu: “Geçtiğimiz sabah gündeme düşen 545 kişiye ceza yağdı haberinde, emlak sektörünün dışındaki kötü niyetli al-sat yapan kesimden bahsediliyor. Yaşananları örnekle açıklayalım; internet sitesi içinde 7 milyon liralık bir gayrimenkul ilanı var, çevresi de aynı fiyat bandında. Bir vatandaş burada 10 milyon liraya ilan veriyor. Bu vatandaşa ceza kesiyorlar. Çünkü burada manipülatif bir hareket var”

q-002.jpg

DENETİMLER YOĞUNLAŞTI

Ticaret Bakanlığının denetim çalışmalarını son iki aydır sıklaştırdığını söyleyen Taylan, “Denetimler 1 Kasım’dan sonra daha da yoğunlaşacak. Otomobil sektöründe gözle görülür bir başarıya ulaşıldı. Araba fiyatlarında yüzde 10 ile 20 arasında bir gerileme söz konusu.

Bayiler ceza yedikçe stoklarını ortaya çıkarmak zorunda kaldılar. Gayrimenkul sektöründe de benzer bir sonuç hedefleniyor. Bakanlık değerinin üstünde fiyatlanan taşınmazların gerçek karşılığını bulmak istiyor. Ceza yaptırımı uygulanarak caydırıcı olunacak” diye konuştu.

PİYASA DÜŞÜŞTE

Emlak piyasasının yavaş yavaş düşmeye başladığını ifade eden Taylan, “Konut satışlarında geçtiğimiz eylül ayında bir önceki seneye göre yüzde 16 düşüş yaşandı. Konut kredileri ulaşılamayacak düzeylerde. Gayrimenkul satışları azaldığında fiyatlar dengeye oturacaktır. Köpük fiyatlar ortadan kalkacak. Biz Bakanlığın 1 Kasım’da yürürlüğe sokacağı sistemi son derece olumlu buluyoruz” dedi.

iceri.jpg

YENİ CEZALAR YOLDA

Yakın zamanda emlakçılara da çeşitli cezaların kesildiğini hatırlatan Taylan, Ticaret Bakanlığında Ömer Bolat döneminin başlamasıyla beraber, 31 Ağustos’ta yeni bir yönetmelik çıkarıldığını aktardı. Söz konusu yönetmeliğin 1 Kasım’da devreye gireceğini ifade eden Taylan, “Artık emlak portallarında gayrimenkul ilanı verilirken, ilgili ilanın mal sahibinin tüm bilgileri paylaşılmak zorunda olacak. Buradaki amaç web tapu sistemi ile bir entegrasyon yapılması. Örneğin 5 milyon liraya ilana çıkan gayrimenkul tapuda 1 milyon liraya satıldıysa, yani bedel düşük gösterildiyse ceza kesilecek”

EMLAK İŞİ DÖNÜŞTÜ

Son 2-3 yıldır piyasadaki fiyatları vatandaşın belirlediğini aktaran Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, gayrimenkul danışmanlarının konutlara biçtiği değerlerin eskisi kadar dikkate alınmadığını söyledi.

Taylan, “Eski dönemde danışman gider, gayrimenkulün tam anlamıyla bir raporunu çıkarırdı. Şimdi vatandaşın talebi üzerine gidiliyor. Tanınmış internet sitelerinin birinde aynı taşınmaz için hem 6 milyon liraya hem de 14 milyon liraya ilan veriliyor. Böyle saçma bir düzen oluştu. Bakanlığın denetleme hamlesiyle kötü niyetli kesim geri adım atmak zorunda kalacak” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.