Gazilere Mezarda Mı Madalya Takacaksınız

Gazilere Mezarda Mı Madalya Takacaksınız

Kore ve Kıbrıs gazilerine Türkiye Cumhuriyeti tarafından tek bir madalyanın verilmediğini hatırlatan Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Tandoğan, "Madalyalarını mezarda mı takılacaksınız?" diye sordu.

UĞUR ÖĞÜT – HABERVAKTİM

Kıbrıs ve Kore savaşına katılıp hizmet veren gazilerimize büyük bir vefasızlık yapılıyor. Kore Savaşı’ndan 65 yıl, Kıbrıs Savaşı’ndan 41 yıl geçmesine rağmen muharip gazilerimize Türkiye devleti tarafından tek bir madalya verilmedi. Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Tandoğan “Türkiye Cumhuriyeti çok ilginç bir şekilde sadece Güney Doğu’da yaralı gazilere ve şehitlere madalya veriyorlar. Türkiye şuanda şehit ve yaralı değilse sağlam gaziyi gaziden saymıyor” şeklinde duruma tepki gösterdi.

MADALYADA HER GAZİYE VERİLMELİ

Kore Savaşı’ndan 65 yıl, Kıbrıs Savaşı’ndan 41 yıl geçmesine rağmen gazilere bir tek madalya verilmediğini söyleyen Mehmet Şükrü Tandoğan, “Yüzüksüz bir nişan veya evlilik düşünemezsiniz. Madalyada her gaziye verilmeli. İlk meclisi kuran milletvekillerimiz savaştan önce madalyayı düşünmüş. Devletimiz sadece İstiklal Savaşı’na katılan gazilerimize madalya verdi. Kore ve Kıbrıs gazilerine halen bir tane bile madalya verilmedi. Kore Savaşı’ndan 65 yıl geçti, Kıbrıs Savaşı’ndan 41 yıl geçti devletimiz henüz gazilerimize madalya vermedi” dedi.

MUHARİP GAZİLER GAZİDEN SAYILMIYOR

Kore gazilerine Kore devletini 3, Birleşmiş Milletler 1, Amerika’nın da 1 verdiğini belirten Tandoğan, “Bu gün Kore gazilerinde madalya vardır, Kore devleti 3 tane madalya verdi, Birleşmiş Milletler madalya verdi ve Amerika madalya verdi. Sadece Türkiye Cumhuriyeti madalya vermedi. Türkiye Cumhuriyeti çok ilginç bir şekilde sadece Güney Doğu’da yaralı gazilere ve şehitlere madalya veriyorlar. Türkiye şuanda şehit ve yaralı değilse sağlam gaziyi gaziden saymıyor. Bu gaziler olmasaydı peki sonuç nasıl alındı. Bu gün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nasıl olurdu. İstiklal savaşına katılan her gazi yaralanmadı ki, hepsi yaralansaydı savaşacak kimse kalmazdı” diye konuştu.

MADALYA SİMGESELDİR

Madalyanın manevi bir değeri olduğunu savunan Tandoğan, “Sayın Fatma Şahin bakanken ona hitaben “Ben Anzak törenlerine katılıyorum Çanakkale’de 4 tane madalya var papazda. Onların savaş madalyası bile değil hizmet madalyası. Bizde hiç bir şey yok” dedim. Bu maddi bir şey değildir simgeseldir nasıl bir genç kızın parmağındaki yüzük gibi, sünnet olan çocuğa takılan bir altın gibidir. Maddi bir değeri yok, ben çocuğuma madalya bıraktığım zaman babam savaşmış desin” ifadelerini kullandı.

MADALYA İSTENMEZ MADALYA VERİLİR

Sürekli üyesi azalan bir dernek olduklarını aktaran Tandoğan, 47 bin mevcudumuz var. 21 bin 212 idi şuanda 3 bin 500 civarında Kore gazimiz var. Kıbrıs gaziler 38 binden 28 bine indi. Sürekli sayısı azalan ve yerine yenisi gelmeyen bir deneğiz. Yerine yenisi gelmesin savaşta olmasın. Savaşların sonuçları çok ağırdır. Bu gazilerimize toprağın altında mı madalyalarını takacaksınız o zaman hiçbir değeri olmaz” açıklamasını yaptı. Kore’de savaşıp gazi olan ismini vermek istemeyen bir amca ise devlete şöyle sitemde bulundu: “Kore’den döndüm 6 ay sonra Amerika tarafından bana madalya verildi. 25 yaşında gazi oldum ben. Madalya istenmez madalya verilir. Kim gönderdi beni oraya Türkiye Cumhuriyeti gönderdi”  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.