Gazze'de aşevi kalmadı: 80'den fazlası kapatıldı
Birleşmiş Milletler, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı tam abluka nedeniyle insani krizin kritik seviyeye ulaştığını duyurdu. Nisan ayından bu yana 80'den fazla aşevi faaliyetini durdurmak zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler, İsrail’in Gazze’ye insani yardım girişini tamamen engellemesi sonucu bölgede yaşanan insani krize dair çarpıcı veriler paylaştı. BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Khan’ın açıklamasına göre, Nisan 2025’ten bu yana 80’i aşkın aşevi temel gıda ve malzeme yetersizliği nedeniyle kapanırken, bu durum Gazze halkının hayatta kalmasını sağlayan son kaynaklardan birinin de tükenmesine yol açtı.
BM İnsani Yardım İşleri Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’deki açlık krizinin her geçen gün daha da büyüdüğünü vurguladı. Khan, günlük öğünlerin yüzde 46 oranında azaldığını belirterek, “Aşevi kapanışları hızla artıyor. Bu da açlığın daha fazla yayılmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
ÇADIR VE YAKIT DA TÜKENDİ
BM’ye göre, sadece gıda değil, barınma ve sağlık hizmetlerinde kullanılan malzemelerde de ciddi bir azalma söz konusu. Çadırların tükendiği, brandaların neredeyse kalmadığı, yakıt tedarikinin ise yüzde 50’den fazla azaldığı açıklandı. Bu durum, hem sağlık sistemini çökme noktasına getiriyor hem de yardım dağıtımını imkânsızlaştırıyor.
ABD merkezli yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (WCK) da benzer bir açıklamayla Gazze’ye yardım ulaştıramadıklarını duyurdu. WCK, sınırda yardım yüklü kamyonların haftalardır bekletildiğini, İsrail’in geçişlere izin vermemesi nedeniyle gıda dağıtımının tamamen durduğunu belirtti.
İSRAİL YARDIMLARI DURDURDU
İsrail yönetimi, mart ayı başında yardım kamyonlarına yönelik kontrolün kaybedildiğini ve bazı malzemelerin yağmalandığını iddia ederek, Gazze’ye hiçbir yardım malzemesinin girişine izin vermiyor. Bu karar, zaten zorlu koşullarda hayatta kalmaya çalışan Gazze halkının açlıkla doğrudan yüzleşmesine neden oluyor.
Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.