“Genetik danışmanlık farkındalıktır”

“Genetik danışmanlık farkındalıktır”

Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dilara Ersoy çocuk yapmanın büyük bir sorumluluk olduğunu belirterek, “Bireyler, bir çocuk dünyaya getirmeden önce genetik danışmanlık almalılar. Sağlıklı aile ve sağlıklı toplum için bu çok önemli bir etken” dedi.

Tıbbı Genetik Uzmanından alınan danışmanlıkta ailenin bütün soy ağacının çıkarıldığını söyleyen Dilara Ersoy, “Genetik hastalıklar aile yoluyla iletildiği için, akrabalarınız da dâhil olmak üzere var olan hastalıklar belirleniyor. Bu hastalıkların genetik olarak yatkınlığı olup olmadığına bakılıyor. İlk önce mutasyona uğramış geni tespit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

adsiz-tasarim-17.jpg

MUTASYONLU GENLER ÖNEM ARZ EDİYOR

Ailedeki en ufak genetik pıhtılaşma sorunun dahi kalp krizi veya felce kadar sebebiyet vereceğini söyleyen Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dilara Ersoy, “Genetik olarak bir mutasyon varsa biz bunu hastalarımıza oranlarıyla beraber sunuyoruz. Eğer öyle bir ihtimal varsa, hastamızın doğacak çocuğunda %25 oranında kan pıhtılaşması sorunuyla karşı karşıya kalacağını söylüyoruz ve tedavi yöntemi olarak tüp bebek tedavisini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

adsiz-tasarim-10.jpg

“EN SAĞLIKLI EMBRİYOYU OLUŞTURUYORUZ”

Ersoy, tüp bebek yöntemi ile en sağlıklı embriyoyu oluşturduklarını belirterek “Dünyaya getireceği çocukta kalıtsal hastalık olmasını istemeyen aileden tüp bebek yöntemi ile embriyolar oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz embriyoları inceleyip içlerinden en sağlıklı embriyoları ayırıyoruz. Daha sonrasında anne adayımıza genetik açıdan en sağlıklı embriyoyu transfer ediyoruz. Kalan sağlıklı embriyoları ise tüp bebek merkezinde dondurup istediğiniz zaman transfer ettirebiliyorsunuz. Böylelikle doğacak olan çocuktaki kalıtsal hastalık riskini en aza indirmiş oluyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

adsiz-tasarim-14.jpg

“TÜP BEBEKTEN ÖNCE GEN TESTİ YAPTIRIN”

Hemen hemen çocuğu olmayan her ailenin tüp bebek yöntemine başvurduğunu dile getiren Ersoy, “Gen testi birçok hastalığın önüne geçmiş oluyor. Toplumumuzdaki en büyük yanlışlık, tüp bebek tedavisi yönteminde yapılıyor. Çocuğu olmayan aile, ‘acaba genetik bir problem var mı?’ diye düşünmeden direkt olarak sonuca erişmek istiyor. Sonuca erişmeden önce nedenini öğrenmek çok daha önemli. Daha sonrasında gerek tedavisini olarak gerekse normal bir şekilde gebe kalınabilir. O yüzden ailelere, direkt olarak tüp bebek tedavisinden önce gen testi yaptırmalarını öneriyoruz” diye belirtti.

adsiz-tasarim-13.jpg

​​​​​​​“SGK BAZI TESTLERİ KARŞILIYOR”

Ersoy, bazı durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bazı testleri karşıladığını ifade ederek “Sosyal Güvenlik Kurumu gen testlerini kısmen karşılıyor. Eğer ki bir aile iki kez üst üste hamile kalıp düşük yaptıysa, kan pıhtılaşma gen bozukluğuna bakıyor. Ama kanserde durum bu şekilde değil. Özel genetik tanı merkezleri, artık akıllı ilaç tedavileri için tümör dokusundan kanser genetiğine bakabiliyor. Ancak bu durum devlet hastanelerinde bu testler maalesef karşılanmıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Sefa Üstüner / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.