Gölbaşı’ndaki Tulumtaş Mağarası okyanus izleri taşıyormuş

Gölbaşı’ndaki Tulumtaş Mağarası okyanus izleri taşıyormuş

Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu mağarayla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Mağaradan alınan örneklerde krom, kobalt ve nikel değerlerinin yüksek çıkmasının sebebini okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu belirtti.

MAĞARA FARKLI ÖZELLİKLER BARINDIRIYOR

Mağaranın 5 milyon yıl önce 150 milyon yaşındaki Jura yaşlı kayalarının çözünmesiyle ortaya çıkmaya başladığını aktaran Kadıoğlu “Şu an Ankara'nın bulunduğu yerin bundan yaklaşık 90 milyon yıl önce okyanus, 30 milyon yıl önce deniz ve 5 milyon yıl önce tamamıyla göl, günümüzde ise karasal bir hal aldığını görüyoruz. Ankara'nın hem kuzey bölümü hem de güney bölümü okyanus kabuğunun taşlarıyla karakterize edilmektedir. Çevredeki kayaların bileşiminden de etkilenen bir çözelti oluştuğu için okyanus kabuğunun etkisini biz, Tulumtaş Mağarası'nın toprağının içinde bileşimsel anlamda görebilmekteyiz. Tulumtaş Mağarası uygulamalı eğitim için çok önemli bir fırsat. Mağara, Ankara için önemli bir fırsat" şeklinde konuştu.

3-001.jpg

HALK MAĞARA İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİLİYOR

Tulumtaş Mağarası’nın tarihini vatandaşlara anlatmak amacıyla, Gölbaşı Belediyesi tarafından bilgi levhaları konulduğunu bildirerek "Halkımız ziyaret ederken, yaprak şeklindeki, özellikle lahana şeklindeki yapıların nasıl ve neden oluştuğunun açıklamasını bulacaklardır. Bununla birlikte mağaranın en ilginç taraflarından biri de bazı yapıların kendiliğinden oluşmasıdır. Bazı figürlerin çözülmeler sırasından oluşması, mağaranın cazibesini artırmakta, ziyaretçinin de ilgisini önemli anlamda çekmektedir.

adam.jpg

Mağarada ısının sürekli sabit kaldığını tespit ettik. Mağaranın tesadüfen taşocağı açılması, patlamayla ortaya çıkmış olmasından dolayı, vatandaşların emniyetli şekilde gezebilmesi için giriş bölümü çelik konstrüksiyonla desteklenerek güçlendirilmiştir. Tulumtaş Mağarası Gölbaşı Belediyesi tarafından projelendirilerek ihmal edilen bir çukurdan harikulade bir eğitim galerisine dönüştürülmüştür. Artık Ankara'nın gezilecek yeni doğal bir mekânı daha olmuştur” ifadelerini kullandı.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.