Gözlük alırken bunlara dikkat! Önemli olan tecrübe

Gözlük alırken bunlara dikkat! Önemli olan tecrübe

Esim Optik’in tecrübeli işletmecisi Sadullah Eskili, gözlük alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Eskili, Mavi ışık kesen camlarda önemli olan markası ve kalitesidir. Burada esnafın tutumu ve güvenirliği de çok önemli” dedi.

Çağın gerekliliklerinden ötürü artan bilgisayar, tablet, cep telefonu ve TV gibi ‘mavi ışık’ yayan araçların kullanımı arttı. Son yıllarda artan mavi ışıklar göz sağlığına zararlı olduğu söyleniyor. Uyku bozukluğuna ya da huzursuzluğa neden olan mavi ışık son yıllarda tartışma konusu olmuştu. Optisyen Esim Optik işletmecisi Sadullah Eskili ile mavi ışıklara karşı kullanılan mavi filtre gözlükleri konuştuk.

basliksiz-1.jpg

Gazetemize verdiği özel söyleşide söz konusu gözlüklerin faydalarını ve zararlarını anlattı. Eskili, “Mavi ışık cam kullanan kullanıcılar günde dört saatten fazla ekran kullanıyorsa kesinlikle kullanımını öneriyoruz. Özellikle günümüzde mavi filtreli gözlükler aşırı bilgisayar ve cep telefonu kullanımdan kaynaklı ihtiyaç haline geldi. Teknolojik cihazlardan kaynaklanan mavi ışığa karşı koruma sağlamasının yanında, güneşin zararlı ışınlarına karşı da koruma sağlamaktadır. Mavi filtreli gözlükler uzun süre ekran kullanımına bağlı oluşan göz yorgunluğunu engeller” dedi. Eskili ayrıca, artan gözlük fiyatlarından dolayı, “Şu an sektörün en büyük sorunu fiyatların artması. İnsanlar yeni gözlük almaktan ziyade eski çerçevesine yeni camları taktırıyor” dedi.

ara-002.jpg

“ÇAĞIN GEREKLİLİĞİ”

Optisyen Sadullah Eskili, ‘mavi filtre’ gözlüklerin kullanılmasını önerdiğini söyleyerek, “Günlük kullanımda bu gözlükler kullanıcılar için yarar sağlıyor. Özellikle günümüzde aydınlatma teknolojileri LED kaynaklı olması sebebiyle ihtiyaç haline gelmiştir. Zararı konusunda sadece renk algısında bir miktar değişikliğe sebep olduğu için işi renk ayrımı ile ilgili olan kişilerde algı yanıltıcı etkisi olduğuna dair şikâyetler aldık ama bilimsel bir açıklaması yok” şeklinde konuştu.

ara2-002.jpg

“RİSKLERİ AZALTIR”

Eskili, halk arasında olan mavi ışık filtreli gözlük yalnızca teknolojik aletlerde bulunan mavi ışığı mı engeller? Sorusuna ise, “Teknolojik cihazlardan kaynaklanan mavi ışığa karşı koruma sağlamasının yanında, güneşin zararlı ışınlarına karşı da koruma sağlamaktadır. Mavi filtre kaplı gözlükler özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok. Hatta bu özellikteki gözlük camları ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt, sarı nokta hastalığı gibi göz hastalıkları riskini minimize eder” uyarılarında bulundu.

ara3-001.jpg

“DOKTOR MUAYENESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Eskili, “Söz konusu mavi filtreli gözlükler hem numaralı hem de numarasız olarak yapılabiliyor. Herhangi bir refraksiyon kusuru olmayan kişilerde koruyucu özelliğinden faydalanmak için kullanabilir. Günümüzde optik işletmelerde de numaralı gözlük camları reçete ile satılıyor. Bu sebeple eğer herhangi bir görme kusuru var ise doktor muayenesini olup reçete ile alması daha doğru olur. Fakat herhangi bir görme problemi olmayan kişilerde reçete olmadan optik mağazalardan bu özellikteki camları talep edebilirler. Mavi filtreli gözlükler uzun süre ekran kullanımına bağlı oluşan göz yorgunluğunu engeller. Diğer gözlük camlarına oranla daha pahalı” ifadelerini kullandı.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.