GSB'den özel çocuklara anlamlı destek: Bizim çocuklar Anıttepe’de

GSB'den özel çocuklara anlamlı destek: Bizim çocuklar Anıttepe’de

Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Asbaşkanı Ensar Kurt, amaçlarının Türkiye’deki otizmli, down sendromlu minik yıldız gibi çeşitli kategorilerde sporcu yetiştirmek olduğunu söyledi.

Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Asbaşkanı Ensar Kurt, federasyon faaliyetlerini gazetemize anlattı. Amaçlarının Türkiye’deki otizmli, down sendromlu minik yıldız gibi çeşitli kategorilerde sporcu yetiştirmek olduğunu söyleyen Kurt, ‘’Bu bireyleri spor yoluyla topluma kazandırıp entegre etmek bir numaralı hedefimiz. 100 bine yakın özel çocuk lisanslı sporcumuz var’’ ifadelerini kullandı.

2.jpg

‘’MİLLİ TAKIM SEVİYESİNE GELEN SPORCULARIN KATILIMLARI SAĞLANIYOR’’

Her ilde federasyon temsilciliklerinin olduğunu belirten Kurt, ‘’81 İlde il temsilciliği ve il tertip komitemiz bulunmakta 81 bir ilde yaklaşık 100 bin down, otizm ve mental özel çocuk lisanslı sporcumuz bulunuyor. Bu vesileyle biz federasyon 15 branşta spor faaliyeti yürütmekteyiz. Bunun 8’i down sendromlular kategorisinde. Onun dışında atletizm, yüzme, masa tenisi olmak üzere paralimpik oyunlarda da ülkemizi temsil ediyoruz. Bizler yarışmaları illerde düzenleyip oradan dereceye giren çocukları Türkiye Şampiyonası için hak kazanmış oluyorlar. Türkiye Şampiyonası’nda da milli takım barajları var. Onların standartlarına göre bizim antrenörlerimiz de her yıl kendi derecelerini yenilemek durumundalar. Milli Takım seviyesine gelen sporcularımızı Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına katılımlarını sağlıyoruz. Onların ulaşımı, konaklamaları gibi masrafları federasyon olarak karşılıyoruz. Biz de bu bütçenin büyük bir kısmını Gençlik Ve Spor Bakanlığı’ndan ve sponsorlardan alıyoruz’’ dedi.

3.jpg

EN BÜYÜK ENGEL GRUPLARINDAN BİRİ OTİZMLİ GRUP

Ne kadar çocuğa spor yaptırırsak yaptıralım bütün otizmli bireylere ulaşmamız lazım diyen Kurt, ‘’Down sendromluların spora daha kolay ulaşılması için elimizden geleni yapmamız lazım. Sonuçta bunlar toplumdan biraz da soyutlanmış bireyler. Federasyonumuza bağlı 30 bin faal lisanslısporcumuz var. Bunun içerisinde ise önceki dönemleri de sayarsak bine yakın milli sporcumuz var. Buradan yetişmiş, Avrupa ve Dünya Olimpiyatlarında madalya almış sporcularımız var. En son İtalya’da 3-10 Eylül tarihleri arasında yapılan Trizomi Oyunları vardı. Down Sendromlular Avrupa Şampiyonası. Biz orada 6 branşta 60 madalya almayı başardık ve bunun 27’si altın madalya. Yani 27 çocuklarımız istiklal marşını okuttular. Fransa, Vichy’de Global Oyunları’nde 40’ın üzerinde madalya aldık. Hem Down Sendromlu çocuklar hem de MentalVırtus’un Avrupa Oyunları’nda çok büyük başarılara imza atmış bir ülkeyiz. Federasyon olarak hem Avrupa hem Türkiye’nin parlayan yıldızıyız’’ ifadelerini kullandı.

4.jpg

‘’HER YIL ANTRENÖRLÜK KURSLARI AÇMAKTAYIZ’’

Özel gereksinimli sporcu çocukların bu alanda yönlendirme ve yetiştirilmesi için GSB ile beraber spor kursları açtığını söyleyen Kurt, Yılda yüzlerce antrenör arkadaşımıza belgelerini teslim ederek bu alanda eğitici olarak 81 ilde sahada özel çocuklarımızla buluşturuyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın eğitim görevlisi üzerinden yüzlerce antrenör arkadaşımız istihdam edildi. Bu noktada da Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak dâhil olmaz üzere son 20 senede bu alanda özel sporcularımızın altın çağını yaşamasına vesile olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bir özel birey babası olarak teşekkür ediyorum’’ dedi.

5.jpg

‘’YAZILI VE GÖRSEL MEDYANIN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK’’

Özel gereksinimli sporcuların birçok başarıya imza attığını söyleyen Kurt, ‘’Yazılı ve görsel medyanın burada rolünün çok büyük. Örneğin burada her sporcunun arkasında bıraktığı bir hikâye var. Siz burada gelip bir antrenmana şahitlik ediyorsunuz ancak kazanılan her şampiyonluğun arkasındaki hikayeler burada yazılıyor. Görmüş olduğunuz gibi buradaki ailelerimiz Ankara’nın çeşitli ilçelerinden bölgelerinden geliyorlar. Kendileri çok vefakâr insanlar. Burada madalya alan her çocuk toplumda bir rol model oluyor. Burada da yazılı ve görsel basın devreye giriyor ve bu durumu daha büyük kitlelere ulaştırıyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’BENİM ÇOCUĞUM DA BAŞARABİLİR’’

Daha büyük kitlelere ulaşmanın önemli olduğunu ifade eden Kurt, ‘’Bu olaylardan uzak olan bir aile benim çocuğum da bir şeyler başarabilir diye düşünmeye başlıyor. Biz bu bizim çocuklarımızla dünyanın her köşesine gidebiliyoruz. Bugün 100 bin çocuğa spor yaptırabiliyorsak aslında spor yapması gereken çocuk sayısı bunun 5-6 katı. O yüzden Federasyon Başkanımız Birol Aydın’ın da her zaman dile getirdiği sloganımız şu, ‘Her özel çocuğun yapabileceği bir spor branşı mutlaka vardır. Onu yaparak ya performans sporcusu olur ya da sosyalleşerek rehabilite olur’’ diye belirtti.

‘’AİLESİNİ GEÇİNDİREN KATKIDA BULUNAN VAR’’

Buradaki çocukların özel sporcudan öte olduğunu da vurgulayan Kurt, ‘’Buradan başarılar elde edip kazandığı kazancı ailesine veren, ailesinin geçimine katkıda bulunan sporcularımız var. Şeref aylığı alıp devlet sporcusu olan çocuklarımız da var. Memur olup atanan bir yerlere gelmiş olan sporcu kardeşlerimiz de var. Bu yüzden devletimize ne kadar teşekkür etsek az. Çeşitli yasa düzenlemeleriyle spor faaliyetleri alanında bunun önünü açan bütün siyasilere çok teşekkür ederiz’’ İfadelerini kullandı.

Sefa Üstüner / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.