Hamamarkası’nın en şirin ibadethanesi: Hacı Ayvaz Camii

Hamamarkası’nın en şirin ibadethanesi: Hacı Ayvaz Camii

Yenilenmiş Ankara evleri ile Başkent’in turizm merkezlerinden biri haline gelen Hamamönü-Hamamarkası bölgesi tarihi camileriyle de dikkat çekiyor. Altındağ’daki tarihi camilerin en şirinlerinden biri olarak tanımlanan Hacı Ayvaz Camii de onlardan biri.

Veysel Tiryaki’nin Altındağ Belediye Başkanlığı döneminde yepyeni bir çehreye dönüştürerek, Başkent’e kazandırdığı Hamamönü-Hamamarkası bölgesi, tarihi Ankara evleri kadar tarihi camileriyle de dikkat çekiyor.

haci-ayvaz-camii-genel-goruntu-avludan.jpg

Altındağ’daki tarihi camilerin en şirinlerinden biri olarak tanımlanan Hacı Ayvaz Camii onlardan biri.
Hamamarkası’ndaki Hacı Ayvaz Camii’nin tarihçesi tam olarak bilinmemekle birlikte, 1400’ün ilk çeyreğinde inşa edildiği tahmin ediliyor. Camiyi yapan kişinin ise dönemin önde gelen isimlerinden Hacı İlvaz Paşa olduğu belirtiliyor.

haci-ayvaz-camii-ici-2.jpg

Rivayetlere göre, 1402 yılında dönemin padişahı 1. Mehmed, Hacı İlvaz Paşa'yı tarihi Yeşil Cami'yi yapması için Ankara'dan Bursa'ya davet ediyor. Buradan, Bursa’daki tarihi Yeşil Cami ile Ankara Hamamarkası’ndaki tarihi Hacı Ayvaz Camii’nin mimarı aynı kişi; Hacı İlvaz Paşa. Nitekim, her iki cami üzerindeki motifler benzerlik gösteriyor.

haci-ayvaz-cami-avlusu-mezar.jpg

Genel görüntüsü ile ahşap ağırlığa sahip ve Ankara evlerini andırıyor. Tavanı da tümüyle el işlemeli ahşap kaplı olan tarihi cami, yazın serin oluşuyla biliniyor.

haci-ayvaz-cami-ici.jpg

Küçüklüğünün aksine son derece şirin olan camide üst katla birlikte aynı anda ancak 100 kişi namaz kılabiliyor. 1960’lı yıllarda mahalleli yardımıyla onarılan cami, günümüzde de ibadete açık.

Fatih Akkaya / Gazete İlksayfa

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.