Hangi Cemaat kime oy verecek?

Hangi Cemaat kime oy verecek?

Sivil toplum örgütleri, dernek ve vakıflar ile cemaatler ve tarikatlar seçim tercihlerini açıklayabiliyor. Bunlardan ilki Menzil Tarikatı oldu. Peki, hangi tarikat hangi cemaat hangi partiye oy verecek? Tüm detaylar haberimizde...

Öne alınan seçimler 14 Mayıs’ta yapılacak. Türk halkı 14 Mayıs’ta kurulacak sandıkta hem Cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçecek. Seçimlerin favori ismi AK Parti ve lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan iken, en dişli rakip olarak Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu görülüyor. Ata İttifakı’nın adayı Sinan Oğan’ın dışında bazı isimler de bağımsız Cumhurbaşkanı adaylıklarını açıklamış durumda.

14 Mayıs’a sayılı günler kala siyasi partiler, adaylar çalışmalarına hız verirken, sivil toplum örgütleri, dernek ve vakıflar ile cemaatler ve tarikatlar seçim tercihlerini açıklayabiliyor. Bunlardan ilki Menzil Tarikatı oldu. Peki, tarikatlar kime oy verecek, cemaatler kime oy verecek? Yani hangi tarikat hangi cemaat hangi partiye oy verecek? Menzil, Nurcular, İsmailağa, Süleymancılar kime oy verecek? Haberimizde…

Tüm Türkiye’nin odaklandığı 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kala rengini ilk belli eden tarikat Menzilciler oldu. Peki, tarikatlar kime oy verecek, cemaatler kime oy verecek?

Menzil tarikatı seçim kararını duyurdu. Resmi sosyal medya hesabı aracılığıyla Menzil tarikatı, Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı AK Parti lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek vereceklerini açıkladı.

Menzil tarikatına bağlı Beşir Derneği, GENÇKON, Semerkand Vakfı ve TUMSİAD tarafından yayınlanan ortak açıklamada, Cumhur İttifakı’na destek verileceği ilan edildi.

“CUMHUR İTTİFAKI'NI DESTEKLİYORUZ”

Sosyal medya tarafından yapılan paylaşımda, Türkiye’nin ‘istikrara ihtiyacı olduğu’ belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Milli meseleleri güncel politik anlaşmazlıkların üstünde tutmaya sürekli muvaffak olan ve kendi içindeki ihtilafları asla Türkiye'ye zarar verecek boyuta taşımayan aziz milletimizin feraseti, fedakârlığı ve vatanseverliği bütün dünyaya örnektir. İnanıyoruz ki, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri bu örnekliğe eklenecektir. Milletimiz afetin yaralarını sarmaya odaklanmış, dayanışma ruhunun tesis ettiği huzur ve güven ikliminde sandığa gidecek, yine dünyaya örnek bir tablo sergileyecektir.”

basin-aciklamasi-2.jpg

Güncel gelişmelere de yer verilen açıklamada, “Son yıllarda dünyada yaşanan koronavirüs pandemisi, Rusya - Ukrayna Savaşı ve küresel enflasyonist ekonomik koşulların ülkemizdeki olumsuz etkilerinin üzerine Türkiye tarihinin en büyük afeti eklendi. Güzide ülkemizin; afetzede kardeşlerimizin bütün ihtiyaçlarını karşılaması, kentsel dönüşüm başta olmak üzere bütün gerekli afet tedbirlerini alması, büyümesi, zenginleşmesi ve daha da güçlenmesi gerekiyor. Biz bunun için istikrara ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Net hedeflerin hızlıca ve kararlılıkla hayata geçirilebilmesi adına geçtiğimiz kritik dönemin tecrübesini önemsiyoruz. Bu vesileyle hem Cumhurbaşkanlığı hem de Milletvekili Genel Seçimlerinde Cumhur İttifakı'nı destekliyoruz" denildi.

'TEKBİR' İŞARETİ YAPTIRDILAR

Ailelerini depremde kaybeden çocukların teslim edildiği iddiaları ile gündeme gelen Menzil tarikatının sosyal medya hesaplarından depremzede çocukların tekbir işareti yaptığı fotoğraflar yayınlanmıştı. Fotoğraflar kimi çevrelerce eleştirilirken, kayıp çocukların Menzil tarikatının elinde olduğuna yönelik iddiaları Meclis gündemine taşıyan partiler oldu.

MENZİL CEMAATİ

Nakşibendi'ye bağlı olan Menzil Cemaati, Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biri olarak ön plana çıkar. Muhammed Raşit Erol tarafından kurulmuştur. Abdulbaki Elhüseyni, günümüzde cemaatin önderidir. Adıyaman ilçelerinden Kahta ilçesinde olup cemaat Ankara ve İstanbul'da da varlığını sürdürmektedir. Türk siyasetçilerden ve Türkiye Cumhuriyeti eski devlet bakanlarından da Menzil Cemaati'ne mensup kişiler bulunmaktadır. Menzil mensuplarının kurduğu Semerkand vakfı, turizm şirketleri, medya organları, vakıflar ve eğitim kurumları gibi farklı şirket ve yapılanmalar; cemaatin birincil ekonomik kaynağını sağlamaktadır. Cemaatin merkezi Adıyaman ili olarak bilinir. Menzil ismini de ortaya çıktığı Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Menzil köyünden gelmektedir.

menzil-2.jpg

HÜR DAVA PARTİSİ’NDEN DESTEK

Batman merkezli Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) 14 Mayıs’ta yapılması planlanan genel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini duyurdu. Kürt İslamcı kimliği ile bilinen parti, programının yanı sıra temsilcilerinin terör örgütü Hizbullah’a ilişkin sözlerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e dair görüşlerine kadarki birçok yönüyle tartışılmaya devam ediyor.

SÜLEYMANLILAR KİME OY VERECEK?

Sosyal medyada Süleymancıların Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldığı ileri sürüldü. İddianın kaynağı bilinmezken, insanlar internette Süleymancılar Kılıçdaroğlu’na mı oy verecek, Süleymancılar lideri kim sorularının cevabını arıyor.
Bu konuda net bir açıklama şimdilik bulunmuyor. İnternet üzerinden sosyal medya platformlarında elden ele paylaşılan bu iddianın nereden çıktığı ve doğru olup olmadığı konusunun ilerleyen günlerde netlik kazanması tahmin ediliyor.

suleyman-hilmi-tunahan.jpg

SÜLEYMANCILAR KİM, SÜLEYMANCILARIN LİDERİ KİM?

Süleymancılar ya da kendi söylemleriyle Süleymanlılar, Türkiye merkezli Nakşi eğilimli bir cemaattir. Cemaat, ismini "üstad" olarak tanımladıkları Süleyman Hilmi Tunahan'dan alır. 1990'ların başında Türkiye'de tahmini iki milyon civarı üyesi vardı. Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya'da da şubeleri olduğu bilinmektedir.

Süleymancıların lideri Alihan Kuriş olarak bilinmektedir. 21 Kasım 1979 İstanbul doğumlu olan Alihan Kuriş iş insanı, mimar ve din adamıdır. Kuriş, Süleymancıların şu anki lideridir. Alihan Kuriş'in annesi Gülderen Kuriş, dayısı Arif Ahmet Denizolgun, annesinin eniştesi Kemal Kacar, annesinin dedesi de Süleyman Hilmi Tunahan'dır. Kuriş, 8 Eylül 2016'da Arif Ahmet Denizolgun'un ölümünden sonra Süleymancıların lideri olmuştur.

Süleymancılar lideri Alihan Kuriş’in adı daha önce de İyi Parti’den milletvekili adayı olabileceği haberleri ile gündeme gelmiş ancak bu iddia gerçek dışı çıkmıştı.

Süleymancıların 14 Mayıs seçimlerinde muhalefetin yani Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldığı, milletvekili seçimlerinde ise İyi Parti'ye oy vermeyi kararlaştırdığı iddialarıyla ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

oy-veer.jpg

2018'DE DE BENZERİ İDDİALAR ORTAYA ATILMIŞTI

Bu arada, Süleymancılar Cemaati ile ilgili 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde de basında "AK Parti ve MHP'nin adayları karşısında en güçlü aday kim ise onu destekleme kararı aldığı" haberleri çıkmış ancak bu konu ne yalanlanmış ne de doğrulanmıştı.

CAFERİLER KİME OY VERECEK?

Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezi’nde 10 Mart Cuma günü binlerce kişiye seslenen Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, gündeme ilişkin konulara açıklık getirdi. Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, geçtiğimiz Cuma verdiği Hutbesinde seçim gündemiyle ilgili bilgiler aktardı.
Özgündüz tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız bu saatlerde seçim kararını açıklayacak. Artık bu kararla birlikte seçim atmosferine giriyoruz. Muhalefetin bir sloganı var, “Birleşe birleşe kazanacağız.” Ben bu sloganı muhalefet için değil, milletimiz için uygun görüyorum. Ben kimin o koltuğa oturup, oturmamasıyla da ilgilenmiyorum. Düşmanın karşısında her zaman dik duracağız. Birleşe birleşe bunu yapmalıyız. İki Cumhurbaşkanı adayımızın üzerinde hiçbir şekilde birbirimizi kırmamız gerekmiyor. Bunu sadece cemaat fertleri olarak değil, bu yurdun evlatlarının tamamını kastediyorum. Herkes sevdiği partinin tebliğini yapabilir. Bunda hiçbir sorun yok” ifadelerine yer verildi.

caferiler-1.jpg

Cumhur İttifakı’nın Adayı mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ayrı ayrı değerlendiren Özgündüz açıklamasında, “Ben iki Cumhurbaşkanı adayımızı da seviyorum. Sen sevmeyebilirsin. İkisinin de sevdiğim yönleri var. Ülkeye hizmet etmek isteyenlerden de Allah razı olsun. Tabii ki kim seçilme hakkımı teslim ederse oyumu ona vereceğim. Ülke genelinde nüfusumuzun yoğun olduğu bölgelerde kim hakkımızı verirse onu destekleriz. Kimse için ölüp öldürmem ve kimseyi de bunun üzerinden kırmam. Altı yüz vekili bizim camiadan koysalar bile yine de üstünde ölüp öldürmeye değmez. Siyaset için bir vatan evladını bile kırmamalıyız! Temiz bir seçim yapmak bu hükümetimizin en güzel başarısı olacaktır. Bizim beklentimiz budur” şeklinde konuştu.

ÖZGÜNDÜZ: BURSA’DAKİ OLAYLAR BİZİ ÜZDÜ

Özgündüz, “Bursa’daki olay bizi üzmüştür. Bu ülkenin evladı hainse yargı cezasını verir. Bir milleti, ulusu, kesimi top yekûn hain görmeyi doğru bulmuyoruz. Bizim için yetmiş sülalesi Türk olan da bir, Kürt olan da birdir ve Türk kadar saygı değerdir. Kürtler bizim vatandaşımız, dindaşımız, kardeşimizdir. Bir Kürt annenin gözyaşı kadar bir Türk annenin gözyaşı değerlidir. Milli birliğimiz her şeyin üzerindedir” ifadelerini kullandı.

İSMAİLAĞA CEMAATİ KİME OY VERECEK?

Peki İsmailağa Cemaati hangi partiye, hangi adaya oy verecek? İsmailağa Cemaati’nden bu konuda net bir açıklama gelmiş değil ancak yapının önde gelen isimlerinden olan Cübbeli Ahmet Hoca’nın açıklamalarından bir çıkarımda bulunmak mümkün.

ismailaga-cubbeli.jpg

İsmailağa Cemaati’nin önde gelen isimlerinden olan Cübbeli Ahmet Hoca, Berat kandiliyle ilgili sohbetinde Millet İttifakı’nda yaşanan kavgaya değinmiş ve “Millet neyi konuşuyor, altılı masa. Milletin Berat Gecesi gitti. Dış güçlerle iş tutanları kahreyle, mahveyle, perişan eyle. HDP ile birlikte olanlara, PKK-PYD-HDP ile birlikte olanlar, onlara bile bakanlık veririz diyenlere fırsat verme ya Rab” demişti.

Cübbeli Ahmet, duasını şöyle tamamlamıştı: "Yarın gece yapaydınız ne yapacaksınız. Bunlarla uğraşan zaten ziyandadır. Biz ziyanda olmayacağız inşallah. Bu arada güzel bir dua yapalım. Ya Rab bu vatan için, dinimiz için, mescitlerimiz için, medreselerimiz, ırzlarımız, namuslarımız için kurban olduğum sana en hayırlı olanlar kimlerse onların seçilmelerini nasip eyle. Dış güçlerle irtibat kuranları, PKK ile birlikte olanları, iş tutanları kahreyle, mahveyle, perişan eyle. HDP ile birlikte olanlara, HDP’ye bakanlık vereceğiz diyenlere fırsat verme ya Rab. Vatanımızı böldürme ya Rab. Birliğimizi bütünlüğümüzü daim eyle ya Rab. Sen hile peşinde masa sandalye peşinde, köşe kapıp da ona da buna da yağlı kemik vereyim diye bu milletin maddi manevi değerlerine zarar verecek insanlara bu vatanda makam verme ya Rab."

“HDP’YE VERİLEN PARA HARAM OLSUN”

Cübbeli Ahmet Hoca, AYM'nin HDP ile ilgili Hazine yardımı kararına da tepki göstererek, "Askere kurşun sıkan HDP’ye verilen para haram olsun. Askerine polisine kurşun sıkana para veren devlet hükümet olur mu?” demişti.

NURCULAR KİME OY VERECEK?

Said Nursi'nin Sözler Cemaati Meşveret Heyeti, Türkiye’nin merakla beklediği 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi dikkat çeken bir bildiri yayınladı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında olacaklarını belirtti.

Nur Cemaati içindeki Nesil grubu da İİKV üzerinden Erdoğan'a yönelik destek mesajını kamuoyu ile paylaştı. 14 Mayıs 2023 seçimlerine kısa bir süre kala Nur Cemaati'nin önde gelen isimlerinden duyuru yapıldı. Bediüzzaman Said Nursî'nin yolundan giden tüm gruplara açıklama yapan Sözler Cemaati Meşveret Heyeti, Said Nursî'nin yaşadığı dönemde komünistlere karşı her zaman Demokrat Parti'yi ve Adnan Menderes'i desteklediğini vurguladı. Bediüzzaman'ın öğrencilerinin siyasi hayatı boyunca Recep Tayyip Erdoğan'ın arkasında durduklarını da hatırlatan heyet, yayınlanan yazılı açıklamada Cumhur İttifakı'na destek çağrısında bulundu.

Cemaatler kime oy verecek Seçim sandığı

Sözler Cemaati Meşveret Heyeti tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Risale-i Nur talebelerinden Sözler Cemaati’nin14 Mayıs’ta yapılacak seçimle alakalı lahika mektubu "Aziz Sıddık Kardeşlerimiz Evvela: Ramazan’ı Şerifinizi bütün ruhu canımızla tebrik ederiz. Cenab-ı Hak bu Ramazan’ın Leyle’i Kadr’ini umumumuz hakkında bin aydan hayırlı eylesin. Âsâr‐ı Gadab‐ı İlâhî olan âfât ve dalâletlerden milletimizi ve memleketimizi muhafaza eylesin! Âmîn.

Saniyen: Milletimiz ve memleketimizi ciddi alakadar edecek mühim bir seçime yaklaşmış bulunmaktayız. Bu vesileyle birkaç hususu umumun nazarına arz etmeği münasip gördük. Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri hayatı boyunca siyasetten uzak durduğu halde Adnan Menderes başa geçince Halk Parti’ye karşı Demokrat Parti’yi açıkça desteklemiş, bunun sebebini soranlara da şu cevabı vermiş: “Çünkü Halk Partisi iktidara gelecek olursa, komünist kuvveti aynı partinin altında bu vatana hâkim olacaktır... Bunun için, hayat‐ı ictimâiye ve vatanımıza dehşetli bir tehlike teşkil eden bu partinin iktidara gelmemesi için, Demokrat Parti’yi, Kur'ân ve vatan ve İslâmiyet nâmına muhâfazaya çalışıyorum.” Emirdağ lahikası

Yine demokratları kastederek “Onların az bir kısmı dine verdikleri zararı, vücûdun parçalanmasına bedel, yalnız bir parmağı kesmek gibi pek cüz'î bir zararla pek küllî bir zarardan kurtulmamıza sebep oluyorlar bildiğimizden, o iktidar partisinin lehinde ehl‐i dini yardıma dâvet ediyoruz.” Emirdağ lahikası” ifadelerine yer verildi.

“CHP MİLLETİN HÜR İRADESİYLE İKTİDAR OLAMADI”

Sözler Cemaati Meşveret Heyeti tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Yine bu asîl Türk milleti ihtiyarıyla o partiyi (yani halk partisini) kat'iyyen iktidara getirmeyecek buyurmuştu. Bu da Üstadımızın bir kerameti olarak tezahür etmiş ve geçen yetmiş küsür senede hiçbir zaman ihtilaller haricinde CHP milletin hür iradesiyle iktidar olamadı. Bundan sonra da olamayacaktır inşallah.

Üstadımızdan sonra hizmetinde bulunan talebeleri, varis ve vekilleri aynen bu istikamet üzere hareket etmişler. Her zaman sol partilerin karşısındaki umumun teveccühünü kazanmış kitle partisi olan en büyük sağ partiye oylarını verip desteklemişler. Bu hususta herkesi teşvik etmişler.

Cemaatler oy verecek

Bu meyanda bir zaman Adalet Partisi, daha sonra Anavatan Partisi yani Turgut Özal’ı, sonra da AK Parti’yi ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı açıkça desteklediler. Biz buna şahidiz ki: Başta Mustafa Sungur Ağabey olarak Hüsnü Bayram, Abdullah Yeğin, Said Özdemir, Ahmet Aytimur Ağabeylerimizin tamamı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu manada ciddi destek verdiler. Aleyhte konuşturmadıkları gibi konuşmak isteyenleri de şiddetle ikaz ediyorlardı.

Hatta Mustafa Sungur Ağabey, küçük sağ partilere, bunlar neden ayrı ayrı hareket ediyorlar, gidip Tayyip beye kuvvet vermiyorlar, diye çok kızardı. Vefatına yakın son seçimde yarı felçli haliyle çok zorlandığı halde sırf Tayyip beye kuvvet olsun diye gidip oy kullanmıştı. Ayrıca ne zaman hükümete bir hücum olsa hemen Ankara’ya gider hükümete manevi destek olurdu.

Bu manada Abdullah Yeğin Ağabey de Tayyip beyi açıkça destekledi. Televizyonlara çıktı beyanatlar verdi. Gazetelere röportajlar verdi. Hüsnü Bayram Ağabey ise dersleri canlı yayınlandığı için takip eden herkes şâhittir ki; hemen hemen her derste Tayyip beyi nazara verir ve dualar ederdi. Merak edenler bu kayıtlar internette mevcuttur bakabilirler” ifadelerine yer verildi.

nurcular-aciklama-2.

BÜTÜN KUVVETİMİZLE DESTEKLEYECEĞİZ

Sözler Cemaati Meşveret Heyeti tarafından duyurulan yazılı açıklamada, “Gerek Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin gerekse yakın talebelerinin bu tarzı hareketlerinden yola çıkarak bizler de üstadımızın en büyük arzusu ve umum ümmetin hasretle beklediği Ayasofya’nın açılması, vatanımıza ve gençliğimize ekmek gibi ilaç gibi lüzumu bulunan Risale-i Nur eserlerini devlet eliyle neşri olan bu iki muazzam ve hiçbir maddiyatla ölçülemeyecek kadar değerli bu hizmetleri yapan ve ehli imana tam bir inanç ve ibadet hürriyeti sağlayan, bütün bunlarla beraber aynı zamanda memleketimizi maddeten terakkide de en büyük ecnebi devletleri geride bırakacak icatlar ve icraatlar ile ileri seviyelere taşıyan, sağdaki en büyük kitle partisi olan AK Parti ile onun lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı şimdiye kadar olduğu gibi bu seçimde de bütün vakıflarımızla derneklerimizle ve sivil toplum kuruluşlarımızla bütün kuvvetimizle destekleyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Bütün ehli imanı da bu manada yardıma davet ediyoruz. Risale-i Nur Talebelerinden Sözler Cemaati Meşveret Heyeti. İnşallah vesile olmuşuzdur" ifadelerine yer verildi. Cemaat içindeki Nesil grubu da İİKV üzerinden Erdoğan'a yönelik destek mesajı yayınladı.

SAİD NURSİ VE NUR CEMAATİ

Said Nursî herkes tarafından bilinen adıdır. Sait Okur, Kürt İslam âlimi, müfessir ve yazardır. Dârü'l-Hikmeti'l-İslâmiye azalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın Kafkasya Cephesi'nde milis alay kumandanlığı yaparak üstün hizmet karşılığında harp madalyası kazanmıştır. İslam üzerine yazılmış ve 300 kadar ayeti tefsir eden Risale-i Nur isimli 50'den fazla dile çevrilen külliyatın yazarı olarak tanınır.

bediuzzaman-said-nursi-olum-yil-donumunde-yad-ediliyor.

Millî Mücadele döneminde Kuvâ-yi Milliye aleyhindeki fetvayı çürüten bir yazı yazar. İstanbul'un İngilizler tarafından işgaline karşı 16 Şubat 1920'de Hutuvat-ı Sitte adlı eserini telif etmiş, eseri Türkçe ve Arapça olarak ücretsiz ve gizlice dağıtılmasını sağlamıştır.
Nurcular veya Nur Cemaati, Said Nursî'nin risalelerinde açıkladığı fikirlerine dayanan, 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî harekettir. Said Nursi takipçilerini ifade etmek için "Nur talebeleri" ve Nurcu olarak bilinmektedir. Nur Cemaati Nur risalelerinde yazılan görüşler çerçevesinde, itikâdi ve fıkhi bakımdan Sünnî İslâm'a bağlı olarak bilinir. Nurculuk, belirli dua ve zikirleri olmakla birlikte tasavvufi bir tarikat değildir. Said Nursî'den sonra Nur Talebeleri farklı eğilim ve liderlikler etrafında toplanan değişik gruplar meydana gelmiştir.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum