Hareketlerde yavaşlama ve denge bozukluğu Parkinson habercisi olabilir

Hareketlerde yavaşlama ve denge bozukluğu Parkinson habercisi olabilir

İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Parkinson hastalığının beyinde dopamin adı verilen beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması ile ortaya çıktığını dile getiren Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen, “Parkinson genellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkmaktadır. Hareketlerde yavaşlama, el titremesi, kaslarda sertlik ve denge bozukluğu ile kendini gösteren Parkinson hastalığı sinsi başlamakta ve belirtileri yıllar içinde ilerlemektedir. Hareketlerde yavaşlama, çoğu zaman yaşlılık normali olarak düşünülebilir ve bu durumda Parkinson tanısı geç konulabilir” dedi.

haber1.jpg

GENELLİKLE YAŞLILIK DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKABİLİR

Parkinson hastalığının beyinde dopamin adı verilen beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucunda ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Güngen, “Hastalık genellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkmaktadır. Hareketlerde yavaşlama, el titremesi, kaslarda sertlik ve denge bozukluğu ile kendini gösteren Parkinson hastalığı sinsi başlamakta ve belirtileri yıllar içinde ilerlemektedir. Hasta öyküsü ve nörolojik muayene ile birlikte görüntüleme ve kan testleri yapılmaktadır. Tedavide ise bütüncül yaklaşımlar kullanılmalıdır. İlaç tedavileri ile birlikte çevresel yaşam desteklerinden de faydalanılmalıdır” diye konuştu.

haber2.jpg

HAREKETLERDE YAVAŞLAMA GÖRÜLEBİLİR

Parkinson hastalığının tanısının geç konulabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Güngen, “Hareketlerde yavaşlama çoğu zaman yaşlılık normali olarak düşünülebiliyor ve bu durumda Parkinson tanısı geç konuluyor. Hareketlerde yavaşlama, sık düşme atakları, ellerde özelikle istirahat halinde titreme, yürüyüşte öne eğilmiş bir postür oluşumu, yürürken aniden hızlanma hissi Parkinson göstergesi olabilir” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Güngen, Parkinson’dan korunmamızı sağlayacak ya da hastalığa yakalandığımız zaman hastalığı yavaşlatmak için oksidatif stresi azaltmanın yanı sıra mitokondri ve metilasyon sağlığını korumanın önemli olduğunu söyledi.

haber3.jpg

KOYU RENKLİ SEBZE VE MEYVELER TÜKETİLMELİ

Doç. Dr. Güngen, Parkinson hastalığı için beslenme önerilerini şöyle anlattı:

“Koyu renkli olan sebze ve meyveler (siyah üzüm, domates, kiraz, vişne, yaban mersini, ahudusu, karpuz, çilek, kırmızı ve yeşil elma, koyu yeşil sebzeler), zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, yeşil çay, kükürt zengini besinler (karnabahar, lahana gibi), rafine şeker ve unlu mamülleri azaltmak, kafeini günde 1 fincan ile sınırlandırmak, tarçın (polifenoller gibi güçlü antioksidanlarla yüklüdür), magnezyum açısından zengin beslenme (yeşil yapraklı sebze-meyve, kuruyemiş, bitter), E vitamin kaynakları (badem fındık gibi kuruyemiş, meyve ve sebze), kuru erik (bir polifenol türü olan antosiyaninler, erik ve kuru eriklerde bulunan en aktif antioksidanlar gibi görünmektedir), soğan, sarımsak ve kuruyemiş (özellikle ceviz ve badem) tüketmek Parkinson hastalığı ile mücadelede etkili yöntemlerdir.”

haber4.jpg

UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ

Hastalıktan korunmak için günde 7-9 saat arası sağlıklı bir şekilde uyumanın oldukça önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Güngen, “Düzenli yürüyüş ve haftada 3 kez direnç egzersizleri yapılmalı. Çevresel toksinlerden ve kimyasallardan uzak durmaya dikkat edilmeli. Gereksiz antibiyotik kullanımı azaltılmalı. Gerektiğinde ek vitamin destekleri tercih edebilirsiniz” diyerek sözlerini noktaladı.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.