Havalar soğudu, Ulus Sobacılar Çarşısı’nda hareketlilik başladı

Havalar soğudu, Ulus Sobacılar Çarşısı’nda hareketlilik başladı

Mevsim sıcaklıklarının düşmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla Ulus Sobacılar Çarşısı’nda hareketlilik başladı Fiyatların arttığı görülürken çarşı esnafı Doğukan Karayeğen,“ Sobalar, 2 bin TL’den başlıyor, 20 bin TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

Mevsim sıcaklıklarının düşmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla Ulus Sobacılar Çarşısı’nda hareketlilik başladı. Fiyatların arttığı görülürken Çarşı esnafı Doğukan Karayeğen,“ Sobalar, 2 bin TL’den başlıyor, 20 bin TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

ara.jpg

Havaların soğumasıyla birlikte ızgara ve mangal kömürünün yerini, soba ve kovalar aldı. Kış mevsimin vazgeçilmez ısınma aracı olan soba ve ekipmanlarında fiyatların geçen yıla oranla yükseldiği görüldü. Soba alışverişinin vazgeçilmez noktalarından biri olan Ankara, Ulus Sobacılar Çarşısı’nda sizler için fiyat araştırması yaptık.

basliksiz-1.jpg

FİYATLAR UÇUYOR

Soba fiyatlarında gözle görülür bir artış olduğunu dile getiren Sobacı Doğukan Karayeğen, “Şu anda mevcut soba fiyatlarına bakacak olursak, kovalılar 2 bin TL’den başlıyor, 6 bin TL’ye kadar devam ediyor. Kovasız, döküm sobalar ise 3 bin 500 TL’den başlıyor, 20 bin TL’ye kadar çıkıyor. Maliyeti ve kullanımdan dolayı döküm sobaların fiyatları diğerlerine göre biraz daha yüksek. Kova fiyatlarına gelecek olursak onlarda da fiyat şu şekilde; sac kovalar 100 TL, çelik kovalar 150 TL. Maşa ve ızgaralar 100 TL’den başlıyor. Borularında fiyatı 50 TL’den başlıyor, 60’lara 70’lere kadar çıkıyor. Tabi bu fiyatların artmasında maliyetlerin artması da etkili. Fiyatlarda gözle görülür bir artış var. Hemen hemen 2 katına çıktığını söylemek mümkün” şeklinde konuştu.

ra2.jpg

“ERKEN ALMAKTA FAYDA VAR”

Havalar soğudukça fiyatların yükseleceğini vurgulayarak erken almakta fayda var diyen Karayeğen, sözlerine şu şeklide devam etti:

“Uzun zamandır Ulus Sobacılar Çarşısı'nda esnaflık yapıyorum. Sobaya dair her şey mevcut. Maşa takımları, alt tablaları, iskeletleri, boruları kısacası sobayı yakmak için kullanmanız gereken malzemelerin hepsi burada var. Vatandaşlardan şuan fiyat araştırması yapan da var, fiyatların yükseleceği düşüncesiyle alan da var. İşler eskiye göre fazla yok. Tabi bunda doğalgazın da etkisi oldukça yüksek. Kar yere düşmeden vatandaşların soba almasında fayda var. Malum her yıl olduğu gibi havalar soğudukça fiyatlarda yükselir. O nedenler erken almakta fayda var.”

ara3.jpg

SAĞIR SOBAYA DİKKAT

Soba alırken özellikle sağır sobalara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Karayeğen, “Soba alırken bazı noktalara dikkat etmememiz gerekiyor. Mesela piyasada sağır soba diye adlandırılan bir söylenti vardır. Bu sobalarda malzeme az kullanılır. Isısını dışarıya vermez. Sobanın içinde biriken duman sobayı terk etmez. Bundan dolayı soba düzgün bir şekilde yanmaz. Vatandaşlar ucuz sobaya aldanıyorlar, eve götürüp sobayı yaktıklarında soba sağır çıkıyor. Ama bizde öyle bir şey yok. Özellikle Sobacılar Çarşısı’ndaki esnaflar olarak bu duruma çok dikkat ediyoruz. Bunun yanı sıra fırınlı soba alan vatandaşlarımızın sobada bakacağı en önemli kısım üst dökümünün çatlak olmamasıdır. Sobanın dış kısmında ezik, çatlak, vuruk yerler olmamasına dikkat etmeleri gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.