“Hedefimiz bilim temelli bir yaklaşımdır”

“Hedefimiz bilim temelli bir yaklaşımdır”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bugün TUBİTAK tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı'na video mesaj göndererek bilim temeli ele alınarak Türkiye dünyada afetlere karşı en hazırlıklı hale geleceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bugün TÜBİTAK tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı'na video mesaj göndererek bilim temeli ele alınarak Türkiye dünyada afetlere karşı en hazırlıklı hale geleceğini bildirdi.

Türkiye şubat ayında yüzyılın depremi olarak adlandırılan art arda iki büyük depremin yaşandığını ve ardındaki ayrı birer deprem yıkıcılığındaki artçı sarsıntıların devam ettiğini vurgulayan Oktay, deprem haberiyle devletin tüm imkânlarını harekete geçirmenin yanı sıra Türkiye'nin afetlere dayanıklılığını artırmak ve afet yönetimini daha etkin hale getirmek için bilimsel alanda da seferberlik başlattıklarını söyledi.

ULUSAL RİSK KALKANI MODELİ ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Oktay, bilim ve teknolojinin önemli araştırma merkezi olan TÜBİTAK'ı, bilimsel alandaki seferberliğin öncülerinden birisi olarak belirlediklerini söyleyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde oluşturulan "Türkiye Ulusal Risk Kalkanı" modelinin de zeminini oluşturan çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Diğer taraftan deprem bölgesindeki saha araştırmalarının sosyal bilimleri ilgilendiren boyutlara da odaklandığını vurgulayan Oktay, şunları söyledi:

"TÜBİTAK Deprem Araştırmaları kapsamında jeolojik, jeodezik, tektonik ve benzeri alanlarda araştırma projeleri, yapı sağlığı ve hasar, deniz seviyesi değişimi, zemin yapısı ve sıvılaşma, yüzey kırığı, heyelan ve radon gazı çıkışı saha incelemesi projeleri, gıda güvenliği, tarım, çevre, tarihi ve kültürel yapıları inceleyen projeler ile afette sağlık hizmetleri gibi pek çok alanda başlık içeren 124 projenin destekleniyor olması takdire şayandır. Bu kapsamda Türkiye'nin dört bir yanından 577 araştırmacı, sağlıktan lojistiğe, tektonikten psikolojik etkilere kadar birçok alanda saha verisi toplayabilmiştir."

Oktay’a göre desteklenen araştırmalar, jeoloji ve jeofizik alanlarının yanında, şehir ve bölge planlama, inşaat, mimarlık, mühendislik ve kamu yönetimi gibi birçok disiplin alanını da bir araya getirme da önemli olduğuna dikkat çekerek, şu şekilde devam etti:

"Hedefimiz, bilim temelli bir yaklaşımla Türkiye'yi dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ve afetler sonrası en hızlı ve etkili tepki verebilen ülkesi haline getirmektir. Bu doğrultuda tüm konferans katılımcılarına, hocalarımıza, araştırmacılara buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Afet yönetimi ve deprem araştırmaları alanında entegre bir bakışa ihtiyacımız var. TÜBİTAK kapsamında desteklenen ya da bu alandaki münferit çalışmalar bu konferans gibi platformlar vesilesiyle çok disiplinli ve kapsayıcı bir bakış açısına kavuşmalıdır."

"360 DERECELİK BİR ANALİZLE İLERLEYECEĞİZ"

Kentsel yerleşimin olduğu alanlarda deprem tehlikelerinin ayrıntılı olarak tespit edilmesi, yer bilimleri araştırmaları, mevcut yapıların deprem risklerinin belirlenmesinde ve depreme dayanıklı yeni yapıların üretilmesinde deprem mühendisliği araştırmalarının önemli olduğunu söyleyen Oktay, kentsel ölçekte uygulanacak risk azaltma yöntemleriyle beraber bölgesel planlama ve sosyolojik araştırmaların da gerekliliğini vurguladı. Bu alanlardaki çalışmalarda, iklim çalışmaları ve dijitalleşmeyle beraber "akıllı şehirler" konularının ön planda olacağını belirten Oktay,Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nde ortaya koyduğumuz gibi deprem çalışmalarında tek bir alanda ilerleme değil 360 derecelik bir analiz ve gelecek projeksiyonuyla ilerleyeceğiz." diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.