Hububatta ‘kış uykusu’ alarmı: “Bitki gelişimi hızlı, dona karşı savunmasız”

Hububatta ‘kış uykusu’ alarmı: “Bitki gelişimi hızlı, dona karşı savunmasız”

TMO’nun Hububatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi raporuna göre Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle bitkiler büyümeye devam etti. Raporda “Bitki gelişimi hızlı, dona karşı savunmasız hale gelmiştir” denildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi, Ocak ayı Fenolojik Değerlendirme – Hububatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi’ni yayınladı. Rapora göre aralık, ocak ve şubat aylarında mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar tarlalarda ekili olan hububat bitkilerinin gelişimini sürdürmesini sağladı. Rapora göre vaktinden önce gelişen bitkilerin daha fazla su kullandığı ve don riskine karşı savunmasız hale geldiği belirtildi.

hub2-2.jpg

BÜYÜME DURAĞAN OLMALIYDI

Toprak Mahsulleri Ofisi, Ocak ayı Fenolojik Değerlendirme – Hububatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi’nde “Günümüze kadar geçen süre zarfında sıcaklık ortalamalarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi bitki gelişimini hızlandırmıştır. Kışlık ekim yapılan birçok bölgede buğdaylar 3-4 kardeş evresine ulaşmış ve bitki gereksinim duyduğu vernalizasyon (soğuklama-düşük sıcaklık isteği) ihtiyacını karşılayamamıştır. Bitki gelişimi hızlı, dona karşı savunmasız hale gelmiştir” denildi. Normal iklim koşullarına göre bu dönemde soğuk hava veya kar yağışına maruz kalan buğday ya da arpanın uykuya yatması yani gelişiminin durağan seyretmesi gerekiyordu.

hub2.jpg

MART AYINDA BELLİ OLACAK

Uzmanlara göre, bitkilerin büyümeyi sürdürmesi, olası bir don riskine karşı ekinleri savunmasız hale getiriyor. Böylece mart ayında yaşanabilecek soğukların ekili alanlara zarar verme riski öngörülüyor. Ancak martta hava sıcaklığı en düşük 2-4 derece arasında devam eder ve ani don tehdidi olmazsa hububat veriminin oldukça iyi olması bekleniyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.