Hükümet’e yakın Hak İş de “staj SGK başlangıcı sayılmalı" dedi

Hükümet’e yakın Hak İş de “staj SGK başlangıcı sayılmalı" dedi

Huhalefet partileri ile TESK’in ardından Hükümet’e yakınlığı ile bilinen Hak İş’ten dikkat çeken bir EYT ve staj açıklama geldi. Hak İş, stajın SGK başlangıcı sayılmasını, EYT’de prim şartı aranmamasını talep etti.

EYT düzenlemesi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Haftaya Salı günü Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen düzenleme ile ilgili tartışmalar ise sürüyor. EYT’liler kademeli prim gününe itiraz ediyor, staj ve çıraklık mağdurları düzenlemeye kendilerinin de dahil edilmesini istiyor. Bu konularda muhalefet partileri ile TESK’in ardından Hükümet’e yakınlığı ile bilinen Hak İş’ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Hak İş, stajın SGK başlangıcı sayılmasını, EYT’de prim şartı aranmamasını talep etti.

HAK İŞ’TEN EYT RAPORU

EYT düzenlemesine ilişkin taleplerini bir raporda toplayan Hak İş’in Genel Başkanı Mahmut Arslan, yazılı bir açıklama yaparak, taleplerini kamuoyuyla paylaştı.

İŞTE O TALEPLER

Arslan, 1999 öncesi işe girişi olanların prim şartı gözetmeksizin emekliliğinin sağlanmasından, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçirilen çalışanların emeklilik haklarından, staj ve kadınlar için doğum borçlanmasına kadar EYT kapsamında ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi için taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

Hak İş Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Konfederasyonumuz HAK-İŞ, 1999 yılında emekliliğe hak ediş şartlarına ilişkin yapılan yasal düzenlemenin çalışanlar açısından yaratmış olduğu sorunları dile getirerek günümüze kadar çözüm arayışı içerisinde bulunmuştur.

696 Sayılı KHK ile taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir düzenleme yapılarak, zorunlu emeklilik uygulamasından vazgeçilmesine ilişkin talebimizi de her platformda dile getirdik.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in baştan itibaren talep ettiği şekilde her iki konunun da çözüme kavuşacak olması ve mücadelemizin başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Sosyal güvenlik sistemimizin milyonlarca emekçiyi ilgilendiren söz konusu düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin’e ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Konfederasyonumuz Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına aşağıdaki görüşlerimizi paylaşmış bulunmaktayız.

1999 öncesi işe girişi olanların prim şartı gözetmeksizin emekliliği sağlanmalıdır.

Düzenleme kapsamında emekliliğe hak kazananların kıdem tazminatına ilişkin mevcut haklarında geriye gidişe neden olunmaması için mevcut uygulama korunarak ve emekliliğe ayrılmak isteyenlerin kıdem tazminatı ödemeleri geciktirilmeden, eksiksiz ve tek seferde yapılmalıdır.

Düzenleme kapsamında emekli olacakların aylıkları 2023 yılı enflasyon farkı ve refah payı çerçevesinde iyileştirilmelidir.

696 sayılı KHK’nın yürürlüğe girmesinden sonra zorunlu şekilde emekliliğe sevk edilerek, iş sözleşmesi sona erdirilen işçilerin çalıştıkları kurumlara tekrar dönebilme imkanı sağlanmalıdır.

5620 Sayılı Kanun kapsamında çalıştırılan işçilerin emekli aylığına hak kazanmaları halinde kadınlarda 56, erkeklerde 58 yaşını doldurmuş olanların iş sözleşmeleri sona ermektedir. Bu kapsamda çalışan işçilerin de çalıştıkları kamu kurum kuruluşları veya şirketlerce sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılmalıdır.

Staj ve çırakların uzun vadeli sigorta kolları açısından borçlanma imkânına ilişkin yasal düzenleme yapılmalıdır.

Kadınlar için doğum borçlanması sigorta başlangıç şartı olmaksızın sağlanmalıdır.

Salgın döneminde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların eksik primlerini borçlanabilmeleri için yasal düzenleme yapılmalıdır.

Emeklilik sonrası çalışanların alacakları ücretlerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Prim oranı düşürülmelidir.

Emekli aylığı alt limiti asgari ücret düzeyine çekilmelidir.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak ‘Emekliliğin yükümlülük değil hak’ olduğuna inanıyoruz. Bu açıdan, emeklilik yaş ve şartların belirlenmesinde çalışanların işsizlik ve yoksulluğa karşı korunmasını hedefleyen yeni bir model oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.