İhmaller zinciri iş kazalarını artırıyor: Denetim mekanizmalarında sorun var

İhmaller zinciri iş kazalarını artırıyor: Denetim mekanizmalarında sorun var

Başkentte son 1 haftada 2 itfaiye erinin şehit olmasının ardından gündeme gelen iş kazalarını gazetemize değerlendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Başkanı İrfan Sayar, ‘‘Unutmayalım ki her kaza bir ihmalin sonucunda meydana gelir’’ dedi.

Dünyada, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gözlemlenen olumlu gelişmeler sonucunda iş kazalarında azalmalar yaşanıyor. Ülkemizde ise iş kazalarında artış görülürken iş kazasına sebep olan etkenler çeşitlilik gösteriyor. Kazalara kimi zaman iş güvenliği konusunda önlem almayan çalışanlar kimi zamansa denetim mekanizmalarındaki eksiklikler neden oluyor.

ara-001.jpg

AVRUPA’DA BİRİNCİ

Ülkemizde artış gösteren iş kazaları ve iş güvenliği zafiyetleri konusunu danıştığımız İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Başkanı İrfan Sayar yaşanan kazalar sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Sayar, ‘‘Öncelikle itfaiye erlerimize Allahtan rahmet diliyorum. İş kazalarının çoğunluğu bir ihmal sonucunda meydana gelir. İstatistikleri araştırırsanız iş kazaları konusunda Avrupa’da 1. olduğumuzu göreceksiniz. Kontrol mekanizmaları yeterince işlemiyor. Bu tür durumlarda olayın incelenmesi, bilirkişinin raporu beklenir fakat genelde sonuç tedbirsizlik diye kayıtlara geçilir. Orası işin hukuki boyutu. Karar öncesi burada şu sorumludur bu sorumludur diyemeyiz fakat ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda hem büyük eksiklikler hem de büyük organizasyonsuzluk var’’ şeklinde konuştu.

ara2.jpg

SUÇU BAŞKASINA ATMAYALIM

‘‘Bu gibi kazalar sonucunda genelde herkes sorumluluğu bir başkasına yükler’’ diyen Sayar, ‘‘Kimse yoğurdum ekşi demez. İşçi suçluydu, müdür suçluydu kimse sorumluluk almak istemez. Kaza süreci yaşanana kadarki gelişmeler ne olacak. Sendikaların siyasallaşması, çalışan vatandaşların iş sağlığından önce siyasi görüşüne bakılması. Bu durumları nereye koyacağız. Bir Allah rahmet eylesin ile geçiştirilecek konular değil. Kendimizi kandırmayalım. Denetim mekanizmalarının artması, iş güvenliği ve sağlığı konusunda derslerin artırılması gerekiyor. Kader diyerek işleri masumlaştırmayalım. Ortada bir ihmal varsa bunu açıkça söyleyip ders çıkarmamız gerekiyor. Bir kez daha söylüyorum, kesinlikle bu kişi suçludur diyemeyiz fakat ihmallerin de ne sebeplerden kaynaklandığını herkes biliyor’’ ifadelerinde bulundu.

basliksiz-1.jpg

KADER VE CİNAYET TANIMINA KARŞIYIZ

‘‘İş güvenliği camiası olarak elimizden geleni yapıyoruz fakat çabalarımız bir türlü karşılık bulmuyor’’ şeklinde konuşan Sayar, ‘‘Ben bir maden mühendisiyim, adli bilirkişiyim, iş kazaları konusunda hem kitabım hem akademik çalışmalarım bulunuyor. Sahada da iş kazalarına pek çok kez şahit olmuş bir kişi olarak konuşuyorum. İş birliği tekliflerimiz karşılık bulmuyor. Kaza diye yaşanan olayların üzeri örtülüyor. Ya da iş cinayeti diyerek birileri hedef gösteriliyor. Biz hem kader hem de cinayet tanımına karşıyız. İş kazaları iş kazalarıdır ve başka tanımı yoktur. Olayı ajitasyon boyutuna ve ya politik muhalif araçlara çevirmek yanlıştır. Bir kere biz bu iş kazası gerçekliğini kabul etmemiz gerekiyor. Kişiler tanımların içini boşaltarak yaşanan olayın gerçekliğinden uzaklaşıyorlar’’ diyerek iş kazlarının çarpıtılmaması gerektiğini ifade etti.

iceri-001.jpg

ÇÖZÜM YOK SİYASET VAR

‘’Biz sendika olarak işimize odaklanmış durumdayız, hiçbir siyasi görüşü mutlu etmek için burada değiliz’’ diyen Sayar, ‘‘Hem iktidar hem muhalefet kanadıyla görüşüyoruz. Bizim taraf olma gibi bir lüksümüz yok. Sadece bizim değil hiçbir sendikanın taraf olma gibi bir lüksü yok. Biz işimize odaklanarak vatandaşın hayat standartlarını daha iyi hale getirmek için, sorunlara çözüm üretmek için kurduk sendikamızı. Ama gelin görün ki işin uzmanı olarak, hem de saha tecrübemizin olmasına rağmen bizim sendikamızı yok sayıyorlar. Yaşanan kazalar ile ilgili bize danışmıyorlar. Çeşitli iş güvenliği sempozyumu olur bizi davet etmezler. Bunun en başlıca sebebi siyasi partilere ve günlük siyasete mesafeli durmamız. Ciddi manada işimize odaklanmamız. Hem iktidara hem de muhalefete yakınlığı ile bilinen alanında büyük sendikalar da tamamen siyasallaşmış durumda. Bu şekilde çalışamayız. Emekçi vatandaşın derdine çözüm bulamayız. Bu ortamda birileri iş kazasından dolayı hayatını kaybettiğinde nasıl bir çalışma gerçekleşebilir. Ya da bu ortamda ölümlerin önüne nasıl geçebiliriz. Plan, program ve işbirliği yok. Tamamen gösteri toplumuna dönüşmüşüz. İş güvenliği ve sağlığı alanında çalışmalarımızı yılmadan sürdüreceğiz ve örnek bir sendika olacağız. İş değil ihmal öldürür. Umarım ülkemizde iş kazaları güçlü çalışmalar neticesinde azalarak biter’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Gazete İlksayfa ailesi olarak, Keçiören’de meydana gelen yangın söndürme çalışmalarında dumandan etkilenerek şehit olan itfaiye erleri Orçun Yaşar ve Fahrican Yavaş’a Allah’tan rahmet ve ailelerine baş sağlığı diliyoruz.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.