İntihara sürükleyen balina oyunları hala aktif

İntihara sürükleyen balina oyunları hala aktif

Mavi Balina oyunu nedeniyle intihar eden Evrim Mertin’in aile avukatları Demirhan kardeşler, gençleri hırsızlığa, uyuşturucuya,ve tacize yönlendiren kötü niyetli birçok oyuna hala erişimin mümkün olduğunu belirterek, yetkilileri göreve çağırdı.

Mavi Balina (Blue Whale) oyunu nedeniyle 5 Ağustos'ta intihar eden Gazi Üniversitesi öğrencisi Evrim Mertin'in aile avukatı Mehtap Demirhan, 6 ayda 130 kişinin intihar ettiği katil oyunla ve bu oyunun benzerleriyle ilgili Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Demirhan, oyun gereği tehlikeli talimatlar vererek gençleri yapma zorunluluğunda bırakan katil Mavi Balina oyunu gibi sanal alemde birçok tehlikeli oyunun daha bulunduğunu ve bu oyunların çocukları tehdit ettiğini açıkladı. 

HIRSIZLIĞA, UYUŞTURUCUYA YÖNLENDİREN OYUNLAR DA VAR

Resmi kayıtlara göre Rus menşeli Mavi Balina oyunu dünyada 130 kişinin ölümüne neden oldu. Sanal alemde buna benzer başka oyunlar var mı? 
-Şu an bilgisayar kullanıcıları için çok büyük bir sanal alem var. Bu sanal dünyada sürekli vaktini geçiren çocuklarımız ve gençlerimiz için tehlike oluşturan elbette ki bir çok oyun, video, fotoğraf, bilgi, yönlendirme vesaire var. Bu konuda yetkililer bir takım önlemler almış ise de; ülke gündemimizde yer alan ve başkaca ülkeler tarafından yasaklanan oyun dışında da, hırsızlığa, yalancılığa, dolandırıcılığa, tacize, uyuşturucuya yönlendiren bir çok oyun da söz konusu.

BUNA BENZER BİRÇOK İHTİHAR VAKASI VAR

Bu tarz olumsuz ve gençleri intihara sürükleyen oyunların olduğunu söylediniz. Bu tarz oyunlardan dolayı başka intihar vakalarına şahit oldunuz mu? Bu konuyla ilgili neler yaptınız? Size ulaşan başka mağdur aile oldu mu?
-Biz HGD Hukuk Bürosu olarak tarafımıza başvurulan ve müvekkillerin çocuklarının intihar etmesine sebebiyet verdiğini düşündüğümüz oyun ile ilgili bir çok araştırma yaptık ve araştırmalarımız bizim şüphelerimizi arttırdı. İntihar dosyaları genelde 'Kovuşturmaya Yer Olmadığına İlişkin Karar' verilerek kapatılır ancak; biz dosyamızda soruşturmanın genişletilmesini sağladık ve şikayetimiz gündeme geldiğinden beri, gerek büromuza, gerek sosyal medya hesaplarımıza onlarca şikayet, intihar olayı bilgisi geldi ve tüm bu bilgiler oyunun özelliklerinde eksik kalan yerleri tamamladı.

ÇOCUKLAR HALA TEHDİT ALTINDA

Sizin girişimleriniz sonucu BTK bu oyun ile ilgili ailelere uyarılarda bulundu. Sizce bu yeterli mi?
-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) uyarı yayınlaması gayet olumlu oldu. Zira; şehir efsanesi gibi görülen konunun ciddiyeti anlaşıldı. Ancak; bu uyarılar yeterli değil. Çünkü; hiç bir ebeveyn çocuğunun başında saatlerce kalamıyor ve kalması da mümkün değil. Çocuklarımız bilgisayar başında bu oyunların tehdidi altında yaşamaya devam etmek durumundalar.

YASAKLANMASI TALEP EDİLDİ

Bu oyunlara erişim engelinin yasaklanması için neler yaptınız?
- Başbakanlık’a, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurularımız oldu. Bu konuda yanımızda olmaları, tarafımızca talep edilen oyuna erişimin yasaklanması talebimizde daha etkili adımlar atılmasında destek olunması istendi. 

KATİL OYUNLARA ERİŞİM HALA AÇIK

Tehlikeli oyuna erişim hala kolayca sağlanıyor mu?
Şu an oyuna erişim engellenmiş değil, oyun Rusya menşeli bir oyun ve İngilizce yazılımı şu an tüm dünyada oynanıyor. Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa erişim konusunda önlemlerini aldı ve gençlerini korumak konusunda ciddi yol aldı. Biz de, henüz böyle ciddi bir önlem alınamadı ve amacımız gerçekte bu. Zira; bizim dosyamızda ölen çocuğumuzu geri getirmemiz mümkün değil. Ancak; başka çocuklar ölmesin, aileler üzülmesin istiyoruz.

NE ZAMAN MÜDAHALE EDİLECEK?

O tehlikeli oyunlara erişim durdurulabilir mi?
-Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan tarafından açıklama yapıldı. İçerik, erişim ve yer saplayan tüm internet sitelerine uyarılar tekrar edilmiş ve fiilen sahada oyunun oynanmasına nasıl müdahale edilir sorusuna cevap aranmakta. Emniyet Genel Müdürlüğü’nce de birlikte yürütülen bu çalışmalar en kısa sürede sonuç verir diye ümit etmekteyim.

EBEVEYNLERE TAVSİYE

Çocuklarını bu tehlikeli oyunlara karşı korumak isteyen ebeveynlere tavsiyeleriniz nedir?
-Aileler çocuklarının bilgisayarın başında günde 3 saatten fazla vakit geçirmelerine izin vermesinler. Çocukları ile oynadıkları oyunlar hakkında bilgi alsınlar, sohbet etsinler ve oyun içerisinde veya oyun ile bağlantılı başka oyunlara yönlendirme var mı öğrensinler. Çocukları üzerinde gözlemci olsunlar. Zira; normal bir oyun için dahi 3 saatten fazla bilgisayar başında vakit geçirmek insan sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluştururken, intihara sürükleyen oyunlarda tehlike daha da büyüyor. Çocuğunuz oyundan kurtulamamakta, oyunu bıraktığında kendisinin veya ailesinin başına geleceklerden korkmakta. Aileler ne olursa olsun, çocuklarına onların yanında olacağı güvenini vermeli.

DAVRANIŞ BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR

Bu tehlikeli oyunlar çocuklarda ne gibi sorunlara yol açıyor?
-Çocuklarınızda davranış bozuklukları görülmeye başlıyor. Belli zamanlarda kimse ile görüşmeme, hatta odadan çıkmama ve tuvaletini bile odada yapma; kollarında, bacaklarında, ellerinde, boynunda yaralar oluşturma; gecenin bir yarısında korku filmi izleme;  kendini hasta etme veya hasta psikolojisine sokma gibi bir takım hal ve hareketler aileler tarafından tespit edilebilecek nitelikte. Böyle durumlarda aileler çocuklarına müdahale etmeli ve çocuğunu en kısa sürede psikologa götürmeli.
OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.