İŞKUR açıkladı: En çok eleman aranan sektör o oldu

İŞKUR açıkladı: En çok eleman aranan sektör o oldu

İŞKUR verilerine göre; Türkiye'de 171 bin 818 açık iş ilanı bulunuyor. En çok eleman aranan sektör ise imalat…

İşçi ve işverenleri buluşturan ve eğitim programlarıyla vatandaşın iş bulmasını kolaylaştıran Türkiye İş Kurumu verilerine göre 171 bin 818 açık iş ilanı bulunuyor. Sektörel dağılıma bakıldığında ise eğitimde her 100 iş yerinin 13,6’sında, imalat sektöründe her 100 iş yerinin 16,6’sında, bilgi ve iletişimde de her 100 işyerinin 12’sinde elemana ihtiyaç var. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen 10 meslek arasında ise makineci (dikiş), garson (servis elemanı), ahşap mobilya imalat ustası, gaz altı kaynakçısı, inşaat işçisi ve satış danışmanı ile tır-çekici şoförü gibi meslekler gösteriliyor.

isci1.jpg

100 İŞYERİNİN 8’İNDE AÇIK İŞ VAR

İŞKUR verilerine göre; Türkiye'de 171 bin 818 açık iş sayısı bulunuyor. 2024 yılında 516 bin 701 kişi İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirildiği gösterilen verilerde Türkiye genelinde iş yerlerinin yüzde 8,7’sinde açık iş bulunduğu, bu oranın 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde 27,6’ya ulaştığı görüldü. Kadın iş gücü tercih edilen açık işlerde ise makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı/uzmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson (servis elemanı), konfeksiyon işçisi, aşçı, okul öncesi öğretmeni meslekleri ön plana çıktı.

iscci23.jpg

İMALAT SEKTÖRÜ ELEMAN ARIYOR

Sektörel dağılıma bakıldığında ise eğitim, imalat, bilgi ve iletişim alanlarında en çok elaman aranıyor. Eğitimde her 100 iş yerinin 13,6’sında, imalat sektöründe her 100 iş yerinin 16,6’sında, bilgi ve iletişimde de her 100 işyerinin 12’sinde elemana ihtiyacı bulunuyor. 2-9 istihdamlı iş yerlerinin yüzde 6,5’inde, 10-19 istihdamlı iş yerlerinin yüzde 17’sinde, 20+ iş yerlerinin yüzde 27,6’sında eleman aranıyor. İşverenlerin en fazla eleman aradığı meslekler de belirlendi. En çok açık iş olan 10 meslek arasında makineci (dikiş), garson (servis elamanı), satış danışmanı/uzmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı (mig-mag) kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elamanı (pompacı), ark kaynakçısı ve şoför yük taşıma bulunuyor. İşverenlerin en fazla yükseköğretim mezunu talep ettiği meslekler arasındaysa İngilizce öğretmeni, makine mühendisi, yazılım geliştirici, bilgisayar mühendisi, okul öncesi öğretmeni, yazılım mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, diğer öğretmenler, bankacılık meslek elemanı, müzik öğretmeni; Eleman temininde en fazla güçlük çekilen 10 meslek arasında makineci (dikiş), garson (servis elemanı), ahşap mobilya imalat ustası, gaz altı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, şoför-yük taşıma ve akaryakıt satış elemanı, çelik kaynakçısı meslekleri yer aldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.