İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa dikkat! Uyuz vakalarında artış

İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa dikkat! Uyuz vakalarında artış

Son dönemde uyuz vakalarında artış gözlemlenmesiyle kükürt sabunu satışlarında büyük artış gözlemlendi.

Son günlerde artan uyuz vakalarıyla vatandaşlar alternatif tedavi yöntemlerine de yöneldi. Uyuz tedavisinde etkin olduğu düşünülen kükürt sabunu satışlarında ilgi artarken aktarlara göre kükürt sabunu kaşıntıyı azaltıyor. Son zamanlarda vakalardaki artışla beraber uyuz hastalığına iyi geldiği düşünülen kükürt sabununa talep arttı. Kükürt sabununun yanı sıra şahtere otu ve çay ağacı kremin de kaşıntıyı azaltıcı etkisi olduğu biliniyor.

UYUZ HASTALIĞI NEDİR?

Uyuz hastalığı, mikroskopik sekiz bacaklı akarların neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalıkta uyuz böceklerinin dişileri derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakır. Akarların deriye yumurtalarını bırakması, deride bir alerjik tepkimeye, ağır kaşıntıya ve döküntüye neden olur ve kişiden kişiye hızla bulaşabilir.

UYUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Uyuz hastalığı tipik olarak, akarların bir kişiden diğerine geçmeleri için yeterince uzun süren ciltten cilde temas yoluyla yayılır. Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir. Ailenin bireyleri ve cinsel partnerler arasında da kolayca yayılabilir. Normal bir el sıkışması ya da sarılma, uyuz akarının bulaşması için uygun bir yöntem değildir. Uyuz akarı çok yavaş sürünen bir varlıktır, zıplayamaz, uçamaz. Uyuz hastalığı daha çok temizlik şartlarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca birbirine yakın olduğu yerlerde görülebilir. Herkes uyuz hastalığına yakalanabilir ama, cinsel olarak aktif, birden çok partneri olan yetişkinler, hapishane mahkumları, kurumsal bakıma muhtaç insanlar, kalabalık şartlarda yaşayan insanlar ile çocukların ya da yaşlıların bakım tesislerindeki insanlar uyuz hastalığına yakalanma riski en yüksek olan kişilerdir.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.