İstanbul'da eşyalı evler boş kaldı

İstanbul'da eşyalı evler boş kaldı

İstanbul'da 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren ve konutların turizm amaçlı kiralamasına sınırlamalar getiren yasal düzenleme, emlak piyasasında dikkat çekici değişimlere yol açtı.

İstanbul'da 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren ve konutların turizm amaçlı kiralamasına sınırlamalar getiren yasal düzenleme, emlak piyasasında dikkat çekici değişimlere yol açtı. Düzenleme ile birlikte Airbnb sistemiyle kısa süreli veya turizm amaçlı kiralan evlerin sistemden çıkması, İstanbul'un gayrimenkul piyasasında önemli bir dönüşüme sebep oldu.

Gayrimenkul uzmanı ve İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç, düzenleme sonrası İstanbul'daki emlak piyasasını değerlendirerek, "Airbnb sistemiyle kısa süreli veya turizm amaçlı kiralanan evler sistemden çıkıyor. Bu nedenle İstanbul gayrimenkul piyasası, kiraya verilemeyen eşyalı dairelerle doldu" ifadesini kullandı.

Düzenleme, konut kiralamayı düzenli ve denetlenebilir hale getirerek, mülk sahiplerini ve kiracıları korumayı amaçlamaktadır. Ancak, bu yeni düzenlemenin bir sonucu olarak eşyalı dairelerin boşa çıkması, kiralık ev piyasasında arzın artmasına neden oldu.

"PİYASA EŞYALI EVLERLE DOLU"

Şenay Araç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Evini Airbnb'den çıkaran mülk sahipleri dairelerini mobilyalı eşyalı diye kiralamaya geçtiler ama piyasada eşyalı daire o kadar çok ki… Boş daire bulamazken piyasa şimdi eşyalı dairelerle doldu. Fakat bu daireleri tutacak ne yabancı ne aile ne öğrenci ne de bekar var. Eşyalı ev arayan kitle artık yok. Daireler kiraya verilemediği için boşta kaldı." şeklinde konuştu.

EVDEKİ EŞYALAR DEPOLARA TAŞINDI

Önümüzdeki günlerde, mülk sahiplerinin bu darboğazı aşmak için yeni bir yönteme başvurduğuna dikkat çeken Şenay Araç, "Birkaç mülk sahibi evindeki eşyaları ucuz depolara taşıdı, evini boşalttı, fiyatını geri çekti. Makul fiyatta boş evi hızlı bir şekilde kiraya verdi. Yasa henüz yeni. Denetimi henüz tam başlamadı. Bu nedenle hala Airbnb’de evlerini kiraya vermeye çalışanlar var ama zamanla bunlar da kalmayacak" dedi.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.