İşte Avrupa’nın en eski ayakkabısı

İşte Avrupa’nın en eski ayakkabısı

İspanya'da Avrupa'nın en eski ayakkabıları bulundu. Araştırmacılar, İspanya'nın güneyindeki eski bir mağarada neolitik dönemden kalan Avrupa'nın en eski ayakkabılarını buldu.

Bilim insanları, İspanya'nın güneyindeki Granada'ya bağlı Albuñol'da bulunan Yarasalar Mağarası'nda Avrupa'nın en eski ayakkabılarını buldu. Kullanılan yeni tarihleme teknikleri, mağarada bulunan 76 nesneden oluşan koleksiyonun daha önce düşünülenden neredeyse 2 bin yıl daha eski olduğunu gösterdi. Yaklaşık 6 bin yıllık olduğu düşünülen ottan dokunmuş sandaletler neolitik döneme tarihleniyor ve 2008 yılında Ermenistan'daki bir mağarada keşfedilen 5 bin 500 yıllık deri ayakkabılardan daha eski. Bazı nesneler ise 9 bin yıl öncesine ait. Araştırmacılar, İspanya'da 19. yüzyılda madenciler tarafından keşfedilen mağaradaki düşük nem oranı ve serin rüzgârlar sayesinde buluntuların alışılmadık derecede iyi korunduğunu dile getirdi.

MAĞARAYA İLK KEZ YAKLAŞIK 150 YIL ÖNCE GİRİLMİŞTİ

Araştırmacılara göre mağaraya ilk kez 1831 yılında, gübre yapımında kullanılan yarasa dışkılarını toplayan bir toprak sahibi tarafından girildi. Takip eden yirmi yıl içinde mağara madenciler tarafından kullanılmaya başlandı. Söz konusu dönemde madencilerin mağarada yaptığı kazılarda mumyalanmış cesetler, sepetler, ahşap aletler, yaban domuzu dişleri ve altın içeren bir galeri keşfedilmişti.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.