Gazete İlk Sayfa
  • Resmi İlan
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
24
23:32 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklandı!
23:15 Tartıştıkları kadınları, motor kaskıyla darbetti
23:00 İsrail Saldırıları: Gazze Şeridi'nde 61 Filistinli Hayatını Kaybetti
22:53 Eyüpsultan'da Motosiklet ve Hafriyat Kamyonu Çarpıştı: Bir Ölü, Bir Yaralı
22:26 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Gruplar Arasında Silahlı Kavga: 1 Ölü, 5 Tutuklama
22:09 Eskişehir'de Trafik Kazası: 4 Yaralı
22:00 İnegöl’de Aldatma İddiası Krize Dönüştü: Kadın Eşini Parkta Bıçakladı
22:00 Google’da yaz sezonunun gözdesi Türkiye
21:30 Şüpheli Ölüm: Polis Ekipleri 53 Yaşındaki Adamın Cansız Bedenini Buldu
21:18 Teksas’ta Sel Felaketi: Ölü Sayısı 27’ye Yükseldi, Kayıplar Aranıyor
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Yaşam
  4. İstilacı hayvan alarmı! Tam gaz geliyor; İzmir’i aştı: Yüzde 70 öldürüyor

İstilacı hayvan alarmı! Tam gaz geliyor; İzmir’i aştı: Yüzde 70 öldürüyor

İzmir’in başı ürkütücü hayvan istilası ile dertte. Tehlikeli istilacı hayvanlar İzmir’in ardından Çanakkale’ye oradan da Marmara’ya yöneldi. Uzmanlardan “Şakası yok, yüzde 70 öldürüyor” uyarısı geldi.
YAYINLAMA: 08 Temmuz 2024 Pazartesi 13:31
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2024 Pazartesi 13:34
İstilacı hayvan alarmı! Tam gaz geliyor; İzmir’i aştı: Yüzde 70 öldürüyor 1 15

İzmir’in başı ürkütücü hayvan istilası ile dertte. Tehlikeli istilacı hayvanlar İzmir’in ardından Çanakkale’ye oradan da Marmara’ya yöneldi.

Daha önce sıklıkla Akdeniz’de görülen istilacı hayvanlar, Ege’ye sıçradı. Ege Bölgesi’nde; ağırlıklı olarak İzmir sahillerini tehdit eden istilacı hayvanlar, buradan sonra Çanakkale’de de görülmüştü.

İstilacı hayvanların yeni rotasının Marmara illeri olduğu belirtiliyor.

İstilacı hayvanlar Kocaeli, Bursa, Yalova, Sakarya, İstanbul'a doğru ilerliyor.

İstilacı hayvan alarmı! Tam gaz geliyor; İzmir’i aştı: Yüzde 70 öldürüyor 2 25

Körfez ülkeleri üzerinden önce Akdeniz illerimiz Hatay, Antalya ve Mersin'e gelen istilacı bir hayvan türünün daha sonra Ege'ye geçtiği açıklanmıştı. Şimdi o hayvan türüyle ilgili yeni bir gelişme yaşanıyor...

Akdeniz üzerinden Ege bölgesine geçen orada İzmir ve Çanakkale'de kaldıktan sonra yeniden rotasını belirleyen istilacı hayvan hızla Kocaeli, Bursa, Yalova, Sakarya, İstanbul'a doğru akına geçti. Daha önce geliş tarihi de verilen hayvanla ilgili bu bilgiyi sakın atlamayın.

Daha önceleri istilacı balon balığının, mayıs-haziran gibi Marmara bölgesindeki illerimizde görüleceğine yönelik tarih verilmişti. Ve iddialara göre balon balığı Marmara'ya giriş yaptı.

İstilacı hayvan alarmı! Tam gaz geliyor; İzmir’i aştı: Yüzde 70 öldürüyor 3 35

ETİNDE ZEHİR VAR

Uzman isimden ise, balon balığına yönelik vatandaşlara çok önemli bir uyarı geldi... Balon balığının tehlikelerine dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Balon balığı normalde ülkemizde çok yaygın olmayan bir türdür. Şu anki deniz hareketliliği, gemiler ve başka transferler nedeniyle ülkemizde görülebilmektedir. Normal tüketilen bir balık değildir. Çünkü bu balığın etinde zehir bulunur, tüketilmemesi gereken balık türüdür” dedi.

İstilacı hayvan alarmı! Tam gaz geliyor; İzmir’i aştı: Yüzde 70 öldürüyor 4 45

YÜZDE 70 ÖLDÜRÜYOR

Prof. Dr. Ahmet Aydın, şöyle devam etti: “İçerisinde tetrodotoksin zehri olan balon balığı, çok tehlikelidir. Çünkü bu zehir oldukça güçlüdür. Bir miligram yani çay kaşığının ucundaki küçük bir miktar kadar zehir bile 70 kilogram olan bir yetişkini öldürebilir. Bir balon balığının yenilmesiyle de zaten bu miktara maruz kalınır. Balon balığı tüketiminin yüzde 70’i ölümle sonuçlanır.”

İstilacı hayvan alarmı! Tam gaz geliyor; İzmir’i aştı: Yüzde 70 öldürüyor 5 55

HİÇ ŞAKASI YOK

Balon balığının sadece Japonya’da çok özel ve çok deneyimli restoranlarda pişirilebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Aydın, şu uyarılarda bulundu:

“O nedenle sakın vatandaşımız ‘ben bu balığı hazırlayabilirim, yapabilirim, pişirebilirim’ demesin. Hiçbir şekilde bunu başarma ihtimali yok. Zaten başarılsaydı yaşadığımız bu olay meydana gelmezdi. Ve bir diğer önemli konu da eğer balığın içinde, üzerinde zehir duruyorsa pişirmekle ya da başka bir yöntemle bu zehir giderilmez. Dolayısıyla ister kızartılmış ister pişirilmiş olsun yenildiğinde mutlaka zehirlenmeye yol açar. Unutmayalım küçücük bir miktarıyla bile bir yetişkin insanı öldürebiliyor. Hiç şakası yok. O nedenle balon balığının tutulup yenilmesi, yenildiği ortamda da bulunulmaması gerekir.”

Gazete İlk Sayfa © 2012
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Aydınlatma Metni
Kişisel Verilerin Korunması
  • Ankara Haberleri
  • Keçiören Haberleri
  • Altındağ Haberleri
  • Sincan Haberleri
  • Mamak Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Gazete İlk Sayfa
Haberler
  • Resmi İlanlar
  • Manşetler
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
  • Eğitim Haberleri
  • Dünya
  • Sağlık
  • Polis - Adliye
  • Yaşam
  • Kim Kimdir?
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Seçim
  • Medya
  • Haber Editörü
  • Kamu Personel Alımı
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin