Naci Görür açıkladı, İzmir deprem bölgesi mi? İzmir'de deprem olacak mı? İzmir deprem haritası

Naci Görür açıkladı, İzmir deprem bölgesi mi? İzmir'de deprem olacak mı? İzmir deprem haritası

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından İzmir'in deprem bölgesi olup olmadığı merak konusu oldu. Arama motorlarında İzmir'in deprem bölgesi olup olmadığını sorgulanıyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından sarsıntılar devam ediyor. Yaşanan depremin ardından İzmir'in deprem bölgesi olup olmadığı merak konusu oldu. Arama motorlarında İzmir'in deprem bölgesi olup olmadığını sorgulanıyor. Peki İzmir deprem bölgesi mi? İzmir'de deprem olur mu? İşte detaylar...

İzmir'deki faylarının mevcut durumu hakkında bilgi veren Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür "İzmir gerçek anlamında bir deprem kenti. Canlı faylar var. Çok az kentimizde bu kadar yoğun aktif fay sistemi var. Bunlar bugün olmazsa yarın deprem yaratacaktır" dedi.

İzmir Depreme Karşı Riskli Bölgeler

İzmir’de 40 kilometre uzunluğunda bir fay hattı mevcuttur ve şehri doğudan batıya doğru sarmış durumdadır. Bu da bölgeyi genel olarak birinci derecede deprem bölgesi haline getirmiş durumdadır. Fay hattının geçtiği yerlere bakıldığında Narlıdere’den başlayarak Alsancak, Altındağ, Konak’a doğru uzandığı görülmektedir. Öte yandan Menemen, Çiğli gibi yerler de yine hattın geçtiği ilçeler arasında yer almaktadır.

Deprem açısından yüksek riskli bölgeleri araştıran uzmanlar deprem anında en çok etkilenecek olan ilçeler arasında; Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak, Altındağ gibi bölgeleri işaret etmektedir.

İZMİR’DE DEPREME DAYANIKLI İLÇELER

İzmir deprem bölgesi bir ilimiz olduğu için deprem riski her bölgesinde mevcut diyebiliriz. Fakat deprem değil binalar öldürür gerçeğiyle yola çıkarak zemini sağlam, kaliteli malzemelerle depreme dayanıklı olarak inşa edilen binalar olduğu sürece depremin yıkıcı etkisi de ortadan kalkmış olur. Bu nedenle uzmanlar deprem korkusuyla halkın panik yapması yerine sağlam zeminli binaları tercih ederek önlem alması gerektiğini dile getirmektedir.

Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir. Kayalık ve sağlam bir zemine sahip olmasıyla nispeten daha güvenli görülen bu alanlarda binalar daha sağlam ve kayalık alanlara inşa edilmektedir. Elbette bu durum deprem gibi bir doğal afetin önüne geçmediği gibi kişilerin önlem alması açısından daha güvenli alanlar olarak gösterilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum