İzmir Körfezi tehlikede: “Daha kötü olacak”

İzmir Körfezi tehlikede: “Daha kötü olacak”

İzmir Körfezi’ndeki tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Planktonlar, deniz marulları patladı. Toplu balık ölümleri oldu. Şu anda da Körfez rengi kırmızımtrak. Önlem alınmazsa geçen yıldan da kötü olacak” dedi.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Körfez kirliliği berbat. Plankton patlamaları başladı. Düşünün ki, 1 litre denizsuyunda 1 milyon organizma işler. Yani siz yüzerken her nefeste 300 bin canlı yutuyorsunuz. İşte bu organizmalarda azot fosfor gibi zararlılar çoğaldı. Onlar da olacak ve tarlaya verilen gübre gibi düşünürseniz yararlı bile! Ama, nasıl ki fazla gübre verirsen tarlayı yakarsan, suyu arıtmadan Körfez’e verirsen fazla azot fosforla deniz suyunu yakarsın!” ifadeleriyle 40 yıldan uzun süredir üzerine çalıştığı İzmir Körfezi hakkında son durumu aktardı.

korfezizmir.jpg

ZARARLILAR ÇOĞALDI

Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Körfez kirliliği berbat. Plankton patlamaları başladı. Düşünün ki, 1 litre denizsuyunda 1 milyon organizma işler. Yani siz yüzerken her nefeste 300 bin canlı yutuyorsunuz. İşte bu organizmalarda azot fosfor gibi zararlılar çoğaldı. Onlar da olacak ve tarlaya verilen gübre gibi düşünürseniz yararlı bile! Ama, nasıl ki fazla gübre verirsen tarlayı yakarsan, suyu arıtmadan Körfez’e verirsen fazla azot fosforla deniz suyunu yakarsın! “Hatırlarsanız, 2004’lere kadar Çiğli arıtmalar kurulduktan sonra Körfez mavileşti. Ama dönemin Belediye Başkanı Piriştina fabrikalardaki arıtmaları çalıştırdı, kontrol ederdi, ciddi önlemler alınmıştı. 2004 yılında Haziran’da öldükten 1 yıl sonra basında şu haberler çıkmaya başladı: Körfez’de geriye dönüş mü var? Fabrikalar yavaş yavaş arıtmaları kapattı, tekrar eski sisteme dönüldü. Neden? Çünkü enerji çok pahalıydı. Sonraki Belediye Başkanı bilimsel hatalar yapmaya başladı. Ne yaptı? Derelerin altını betonladı! Oysa orası yaşam! Denize gelen yaşamın temeli! Hani damarın içine beton atmak gibi bir iş yapılmış oldu…” diye konuştu.

izmirkorfez.jpg

KÖRFEZ KATLEDİLDİ

Doğan Yaşar, “Planktonlar, deniz marulları patladı. Toplu balık ölümleri oldu. Şu anda da Körfez rengi kırmızımtrak. Önlem alınmazsa geçen yıldan da kötü olacak. Kabus 2005’te başladı. Kireçlenmeler, kirlilikler başladı. Biz uyardık, yapmayın, etmeyin, yeniden Körfez’i kokutacaksınız, dedik. Çünkü su, derelerin altındaki topraktan besin emer, siz onları kaldırıyorsunuz, dedik. Katlediyorsunuz Körfezi, dedikse de dinlemediler. Belediye her yeri betonladı, kokmaya başladı. Toprak çekmiyordu” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.