İzmir'de dileği olan buraya gidiyor: Murat Kuyusu efsanesi

İzmir'de dileği olan buraya gidiyor: Murat Kuyusu efsanesi

İzmir'in Karabağlar ilçesinde bulunan Murat kuyusu dileği olanların uğrak yeri. Peki, Murat kuyusu efsanesinin ne olduğunu biliyor musunuz? İşte İzmir'in Murat kuyusu efsanesi...

Murat kuyusu İzmir'in Karabağlar ilçesinde Eski İzmir Semti'nde bulunan ve bir evliyaya ait olduğu ileri sürülen mezarın olduğu yerde bulunan bir kuyu. Bu kuyu vatandaşlar tarafından dilek kuyusu olarak kullanılıyor. Dileği gerçekleşecek olan kişinin kuyuda ay ve yıldız gördüğü iddia ediliyor. Peki, nedir Murat kuyusunun hikayesi. İşte İzmir Murat kuyusu efsanesi...

murat-kuyusu.jpg

MURAT KUYUSU EFSANESİ

İzmir'de, Eskiizmir semtinde Murat Kuyusu Camii adinda bir cami ve bahçesinde bir yatır ve bir kuyu bulunmaktadır.

Murat Kuyusu birçok efsanede sözü geçen beş cengaverin Horasan'dan İzmir'e gelişlerinde son kez birlikte mola verdikleri noktada bulunan bir kuyudur. Bazı anlatımlarda beș kardeş oldukları da belirtilen beş arkadaș șehre bir zafer müjdesi de getirir ve her biri ayrı bir semtte hayatlarını sürdürür. Birlikte son kez mola verdikleri bu yerde bulunan Murat kuyusunun başında dinlenir, abdest alır ve ikindi namazını da orada kılarlar.

Kuyunun yanında bulunan ve bir evliyaya ait olduğu söylenen mezarda yatan kişinin de adının Murat olduğu bazı anlatımlarda belirtilir. Kuyu uzun yıllar dilek ya da adak için kullanılmaktadır. Niyetli kişi kuyunun ağzına gelir ve üzeri ışık sızdırmayacak kalınlıkta bir örtü ile örtülür. İnanca göre kuyunun içindeki suya bakan kişinin içinden ya da gönlünden geçirdiği dilek gerçekleşecek ise o kişi kuyuda mutlaka ay ya da yıldız görür.

Bir başka söylenceye göre ise Murat Dede düşmandan kurtulmak için kuyuya girer ve orada ölür. Bu yatıra çocuk sahibi olmayı dilemek için gelenlerin dilekleri kabul olursa doğan bebeğe Murat ve Muradiye adlarından biri verilir. İnanca göre buraya cuma günleri ziyaret yapılmaz.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.