İzmir'de rekor zam! Yeni dönem ücretleri asgari ücreti geçti

İzmir'de rekor zam! Yeni dönem ücretleri asgari ücreti geçti

Yeni sezon için kreş ve anaokulu ücretleri belirlendi. Ebeveynler, çocuklarını güvenli ve kaliteli bir eğitim ortamına gönderebilmek için yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalırken, fiyatların en çok İstanbul ve İzmir'de olduğu görüldü.

Yeni sezon için kreş ve anaokullarının belirlediği fiyatlar dudak uçuklattı. Asgari ücreti geçen fiyatlar karşısında ebeveynler zor durumda kaldı. Öte yandan, en çok fiyat artışının İstanbul ve İzmir'de olduğu görüldü. İşte kreş, anaokulu ve fiyatları..

ANNELER İŞ BIRAKIYOR"

Gazete Duvar'ın haberine göre kreşe ödediği miktarı asgari ücretle karşılaştıran anne Halime Demir, “2022 yılında, ilk işe başladığımda asgari ücret 5 bin 500 TL’ydi. Ben o dönem kızımın kreşine aylık bin 750 TL ödüyordum. Asgari ücret 8 bin 500 TL olduğunda 4 bin TL ödemeye başladım. Şu anda asgari ücret 17 bin TL ve kreş benden aylık 15 bin TL istiyor. Bunun içinde diğer masraflar da yok. Onları da hesaba kattığımda asgari ücretin üstüne çıkıyor. Kızımı üç yıldır aynı kreşe gönderdiğim için bu fiyatın bana özel olduğunu söylediler. İlk kez kayıt yapanlardan çok daha fazla isteniyor. Böyle giderse işi bırakır, kendim bakarım” dedi.

FİYATLAR EN ÇOK İSTANBUL VE İZMİR’DE YÜKSEK

Özel Anaokulları Derneği, Türkiye’deki kreş ücretleri en yüksek İstanbul ve İzmir illerinde olduğunu söyledi. Ülke genelinde ise ortalama ücretler aylık 13.000-50.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. ÖZADER Başkanı Hacı Murat Kuş, kayıt ücretlerindeki artışın nedeni olarak artan maliyetleri göstererek, "Kuş’un aktardığı bilgiye göre, İstanbul’da 50 öğrenci kapasitesi bulunan butik bir kreş binasının kirası 150.000 TL’den başlıyor. Maliyet kalemlerinin en büyüğü olan personel maaşları da hesaba katıldığında, 50 öğrenci kapasitesi olan bir kreşin aylık gideri 500.000 TL’yi buluyor" dedi.

ŞU ANDA 50 ÖĞRENCİ BİLE ZOR BULUNUYOR

Maliyetleri karşılayamayan kreş ve anaokullarının kapanma noktasına geldiğini de belirten Kuş, “Eskiden 100 öğrenci kapasiteli bir kreş, kendi kontenjanını rahatlıkla doldurabiliyordu. Şu anda 50 öğrenci bile zor bulunuyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da 1652 tane özel anaokulu vardı. Bunların yaklaşık 500 tanesi el değiştirmek veya kapanmak zorunda kaldı” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.