İzmir'de ulaşıma zam mı geliyor? İşte detaylar...

İzmir'de ulaşıma zam mı geliyor? İşte detaylar...

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Meclisi, kasım ayı 7'nci birleşimini gerçekleştirdi. Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) gündemde yer aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Meclisi, kasım ayı 7'nci birleşimini gerçekleştirdi. Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) gündemde yer aldı.

Kurumun 11 milyar 290 milyon lira olarak belirlenen bütçesi oy çokluğuyla meclisten geçmeyi başardı. 2023 yılına oranla ESHOT bütçesinde yüzde 100'lük bir artış söz konusu oldu. Bütçeden mal ve hizmet alımlarına 7 milyar 882 milyon 329 bin lira, sermaye giderlerine 2 milyar 86 milyon 847 bin lira ve personel giderlerine de 364 milyon 38 bin lira ayrıldı.

Aydınlık'ın haberine göre, İzmir’deki ulaşım fiyatlarının oldukça yüksek olması meclis gündeminde yer alan konulardan biriydi. CHP grubu, 2019 yılından bugüne motorin fiyatlarının yüzde 500 artmasını gerekçe gösterdi. AK Parti grubu ise İzBB yönetiminin, Ulaştırma Komite Merkezi (UKOME) sayesinde ESHOT'ta sınıfta kalmadığını ve ücretleri artıramadığını dile getirdi.

"UKOME, İZBB'Yİ ENGELLEDİ"

İzBB AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Kahramanmaraş 7 lira, Konya 8,5 lira. Burada da akaryakıt ve girdi fiyatları arttı. UKOME konusunda bir hukuki tartışma var ama şu soruma cevap verin. Eğer UKOME'deki karar olmasaydı İzmir Büyükşehir Belediyesi tek binişi 20 lira mı yapacaktı? Bunu çıkın İzmirlilere anlatın. 'UKOME bizim tek binişi 20 lira yapmamızı engelledi' mi diyeceksiniz?" ifadelerini kullandı.

ARTIŞ VAR

İzBB AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, söylenenlere karşılık, "Akaryakıttaki yüzde 500'lük artıştan söz ettiler. Ama bu değişikliğinden söz ederken kullandığınız bütçe yüzde bin artmış durumda. 2019'da ESHOT'un bütçesi 1,2 milyar lira civarında. O günkü mazot fiyatıyla 300 milyon litre mazot alınıyor. Bugün yaklaşık 12 milyar lira bir bütçe var, bugünkü değerle ESHOT 320 milyon litre mazot alıyor. Tonaj bazında azalma olmadığı gibi küçük de olsa artış var" ifadelerini dile getirdi.

Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.