İzmir'deki deprem riski İstanbul'dan da yüksek!

İzmir'deki deprem riski İstanbul'dan da yüksek!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’de çoğu ilçenin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "İzmir'deki deprem riski İstanbul'dan da yüksek" dedi. İşte Sözbilir'in o açıklaması...

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 'asrın felaketi' şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, deprem uzmanlarından peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'de fay hatları üzerine yer alan yerleşim yerlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İlkses Gazetesi'nden Tunay Afyon'un haberine göre; Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi ve çevre şehirlerde bulunan fay hatları sebebiyle İzmir’deki deprem tehlikesinin İstanbul’dan daha fazla olduğuna dikkat çekti. Sözbilir, tarihsel verilere göre İzmir’de ortalama 300 senede bir yıkıcı deprem meydana geldiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son 100 senede henüz İzmir’de, yerleşim yerlerinden geçen fay hatları üzerinde önemli bir yıkıcı deprem gelişmemesine karşın, zmir ilçelerinin önemli bir bölümünün diri faylar üzerinde olduğunu söyledi.

İzmir’in denize kıyısı olduğundan Ege Denizi altında da yıkıcı deprem meydana getirme potansiyeli olan çok sayıda fayın yer aldığını aktaran Sözbilir, "Bu sebeple İzmir ilinin İstanbul’a göre deprem tehlikesi daha fazladır. Benzer olarak, gerek Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Afyon, Muğla, Çanakkale ve gerekse de Adana, Bingöl, Hatay gibi şehirlerin deprem tehlikesi İstanbul’dan daha fazladır. Özellikle, depremden sonra ayakta kalması gereken ve yoğun nüfusun barındığı okul, hastane, askeri kışla gibi binaların yakın gelecekte deprem üretmesi beklenen diri fay hatları üzerinde ollması sakıncalıdır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.