İzmir'in adı neden İzmir? İşte tarihi ve kökeni!

İzmir'in adı neden İzmir? İşte tarihi ve kökeni!

İzmir'in adının neden İzmir konulduğu merak konusu oldu. Şehir isimleri, geldikleri kültür ve tarihlerine dair pek çok sırrı da içinde barındırır. Peki, İzmir'in adı neden İzmir? İşte tüm detaylar:

Şehir isimleri, geldikleri kültür ve tarihlerine dair pek çok sırrı içinde barındırır. İzmir de adı ile şehrin tarihi sırları hakkında bize bilgiler verir. Peki, İzmir'in adı neden İzmir? İşte detaylar:

İZMİR'İN ADI NEDEN İZMİR?

Günümüzde İzmir olarak kullanılan isim, Smyrna kelimesinin dönüşmüş biçimidir. Smyrna kelimesinin daha erken biçimlerinin Smira, Lesmira, Zmirra, İsmira, Samorna veya Smurna olduğu da öne sürülmektedir. Smyrna kelimesinin kullanılmasında, kentin kurulduğu yerin yakınında bir kutsal alanın bulunmasının etkili olduğu sanılmaktadır. Bu kutsal alanın, Halkapınar kaynağı ve bu kaynağın oluşturduğu gölcük olduğu iddia edilmektedir.

Smyrna / İzmir adının, Ana Tanrıça Kaynağı / Gölcüğü veya en azından Ana Tanrıça / Kutsal Ana anlamlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Sözcük büyük olasılıkla Hitit kökenlidir.

İZMİR ADININ TARİHİ VE KÖKENİ

İzmir'in kuruluş tarihi ve yeri konusunda bilgiler tartışmalı olmakla birlikte, bugün Bayraklı semtinde yer alan ve Tepekule olarak tanınan ören yerinin, eski İzmir´in kuruluş yeri olduğu kabul görmektedir. Eski İzmir'in kuruluş tarihi ve kurucularının kim olduğu hakkındaki bilgilerimiz bir kaç kategoride toplanabilir.

Bunlardan birisi, İzmir'in ilk kurucularının Amazonlar olduğuyla ilgilidir. Bir diğer hikaye ise, efsanevi Frigya kralı Tantalos´un ismi etrafında gelişir. Söylencelerdeki bir başka anlatıda ise, kentin kurucularının Lelegler olduğu aktarılmaktadır.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.