İzmir'in balıkçı köyü: Sessiz sakin cennet Balıklıova

İzmir'in balıkçı köyü: Sessiz sakin cennet Balıklıova

İzmir birçok doğal güzelliğe ve adeta cenneti andıran manzaralara ev sahipliği yapıyor. Karaburun'a bağlı Balıklıova Köyü de bu cennetlerden biri. Peki İzmir'e ortalama 1 saat uzaklıkta yer alan bu köye nasıl gidilir? Balıklıova nerededir?

İzmir birçok doğal güzelliğe ve adeta cenneti andıran manzaralara ev sahipliği yapıyor. Karaburun'a bağlı Balıklıova Köyü de bu cennetlerden biri. Peki İzmir'e ortalama 1 saat uzaklıkta yer alan bu köye nasıl gidilir? Balıklıova nerededir?

haber1-003.jpg

BALIKLIOVA KÖYÜ TARİHÇESİ

Balıklıova, Urla’ya 30 km mesafede bir balıkçı köyüdür. Karaburun yarımadasının en dar olduğu bölgenin İzmir Körfezi’ne bakan tarafında yer alır. Balıklıova’nın adı ilk kez “Polichna” ismiyle geçer.

Klazomenai kentinde Atina yanlısı demokratlar ile Sparta yanlısı oligarklar arasındaki anlaşmazlık konusunda, Atina’nın M.Ö. 413’deki Sicilya bozgunu oligarklar lehine uygun bir ortam oluşturmuştur. Bu durumdan yararlanan oligarklar Atina’nın denetiminde olan Ada’daki yerleşimden ayrılarak anakaradaki Polikhna’ya taşınmışlar ve çatışma halinde savunmak için burayı bir sur ile tahkim etmeye başlamışlardır.

14. YY’da Osmanlı İmparatorluğu’nun topladığı yüksek miktardaki vergilere ve haksız uygulamalara karşı çıkan, eşitsizlik ve adaletsizliği kabul etmeyeceğini belirten Börklüce Mustafa’nın Osmanlı’ya karşı Karaburun’da başlattığı isyanda bu bölgede de çatışmalar olduğu bilinmekte. O dönemde köyde 7-8 balıkçı ailesinin yaşadığı belirtiliyor.

haber2-002.jpg

BALIKLIOVA KÖYÜ

Balıklıova, İzmir il merkezine 63, Urla ilçe merkezine 30 km mesafededir. Karaburun Yarımadası'nın en güney kısmında kurulu olan bir mahalledir. Sırtını dayamış olduğu Akdağ sebebi ile yazın da serin rüzgârlar alan mahalle, temiz denizi ve balık restoranlarıyla ün yapmıştır.

haber3-002.jpg

BALIKLIOVA'DA NELER YAPILIR?

Balıklıova’nın isminin konuluş efsanesi de oldukça yaygın bir şekilde biliniyor. Köyde yaşayanlar bir gün uyanır uyanmaz suyun yaklaşık 7 kilometre çekildiğini görürler. Ova su üstüne çıkmıştır ve balıklar ile kaplanmıştır. Bu olaydan sonra köyün ismi “Balıklıova” şeklinde anılıyor. Bölgede bir çok mekanda ve restoranda deniz çuprası, barbun ve çeşitli balık türleri yiyebilmek mümkün. Kalabalık restoranlara sahip bölgede, çoğu mekanın da tıklım tıklım olduğunu görebilirsiniz. Pek çok deniz mahsulü lezzeti tadabileceğiniz bu yerde, farklı lezzetleri deneyimlerken günbatımı manzarasının keyfini de çıkarabilirsiniz. Uygun fiyatlara türlü lezzetler deneyebileceğiniz Balıklıova’ya, İzmir merkezden insanlar sırf taze balık yemek için gelmekte. Sahil bölümünde bir halk plajı ve rekreasyon alanının yer aldığı Balıklıova’nın nüfusu özellikle yaz aylarında epey artış göstermektedir. Tatilseverlerin kış aylarında da uğradığı Balıklıova’da Balıklıova Köyü’nü ziyaret ederek köy içerisinde doğa yürüyüşleri yapabilmeniz ya da salça, kekik turşusu, marmelat gibi farklı yerel gıdaları satın alabilmeniz mümkün. Ayrıca sabah saatlerinde yapılan Balıklıova mezatından lezzetli taze balıklar da satın alabilirsiniz. Bölgenin merkezinde Urla taraflarına yakın konumda bulunan halk plajı çakıl, kum ve yosunlardan oluşmakta. Yine bu plajda yüzebilir ve doğal atmosferin keyfini çıkarabilirsiniz.

haber4-001.jpg

BALIKLIOVA KURABİYESİ

Bölgede Balıklıova Unlu Mamülleri’ne veya fırınlara uğrayarak bulabileceğiniz Balıklıova’nın meşhur un kurabiyesini mutlaka denemeli, yöreye has bu lezzeti sevdiklerinizle tatmalısınız. Üzerinde herhangi bir pudra şekeri bulunmayan bu kurabiyelerin tadı gibi kokusu da oldukça güzel. Tatlı seven ve sevmeyen herkesin tatmak isteyebileceği bu kurabiyeleri çayla birlikte denemelisiniz.

BALIKLIOVA NEREDEDİR? NASIL GİDİLİR?

Urla merkeze yarım saat mesafedeki Balıklıova'ya Çeşme yolunda ilerlerken Gülbahçe sapağına girip Gülbahçe, Karapınar'ı geçtikten sonra varabilirsiniz.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum