İzmir'in gururu oldu! Dünya onu tanıyacak

İzmir'in gururu oldu! Dünya onu tanıyacak

İzmirli 12. sınıf lise öğrencisi Yaman Çakaroğlu, Japonya'daki Okyanus Politikası Araştırma Enstitüsü (OPRI) tarafından düzenlenen Uluslararası Okyanus Bilinci Geliştirme Projesi'ne katılmak üzere seçildi.

İzmirli lise öğrencisi Yaman Çakaroğlu, başarılı projeleri ve bilimdeki çabalarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. 12. sınıf öğrencisi olan Çakaroğlu, Japonya'daki Okyanus Politikası Araştırma Enstitüsü (OPRI) tarafından düzenlenen Uluslararası Okyanus Bilinci Geliştirme Projesi'ne katılmak üzere seçildi.

Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK'ın düzenlediği Lise Öğrencileri Arası Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda "Kutup Gözlemleri ve İklim Değişikliği Analizi için Yerli Mikro Uydu Geliştirilmesi" projesiyle Türkiye üçüncülüğü elde eden Çakaroğlu, aynı proje ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü'ne davet edilmiş ve İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu'nun araştırma asistanı olarak çalışmaya başlamıştı.

haber1-002.jpg

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN OKYANUSTAKİ ETKİSİNİ ARAŞTIRACAK

Çakaroğlu'nun yoğun çalışma temposu ve üstün başarısı, Japonya'da düzenlenen bilim seferine katılma şansını getirdi. Genç bilim insanı, 8-24 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek proje kapsamında Batı Pasifik Okyanusu'nda 20 günlük bir bilim seferine katılacak. Bu seferde, Çakaroğlu ve 25 kişilik ekip, iklim değişikliğinin okyanuslar üzerindeki etkilerini araştıracak.

Projeleri arasında yer alan "troposferik su buharı kestirimi" isimli çalışma ile hava koşullarındaki değişiklikleri inceleyecek olan Çakaroğlu, bir diğer projede ise meteorolojik verilerin ölçümünü gerçekleştirecek. Ayrıca, bilim seferi süresince her gün çekeceği vloglarla gençleri iklim bilincine yönlendirmeyi amaçlıyor.

haber2-001.jpg

BİR İLK YAŞANDI

Yaman Çakaroğlu, "Bu yaşta bir araştırmacı gibi kabul edilmek gerçekten gurur verici. Türkiye'den daha önce katılan bir aday olmamıştı ve bu deneyimi yaşamak benim için heyecan verici." şeklinde duygularını dile getirdi.

Proje sonrasında elde edilecek verilerle ilgili makale yazmayı planlayan Çakaroğlu, gelecekte araştırmacı olarak kariyer yapmayı hedeflediğini ve TEKNOFEST gibi yarışmalara katılmanın gençlere büyük network imkanları sağladığını vurguladı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.