İzmir'in terkedilmiş köyleri! Korku filmlerine konu oldular!
Türkiye'de terk edilmiş köyler son zamanlarda turistler tarafından ilgi görmeye başladı. İzmir’de bulunan 2 adet terkedilmiş köyü sizler için derledik.
Türkiye'de terk edilmiş köyler son zamanlarda turistler tarafından ilgi görmeye başladı. İzmir’de bulunan 2 adet terkedilmiş köyü sizler için derledik.
İZMİR'İN TERK EDİLMİŞ KÖYÜ: LÜBBEY
İzmir'in Ödemiş ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve çeşitli nedenlerle halkının göç etmesi sonucu nüfusu 8'e düşen Lübbey Mahallesi, doğası ve tarihi yapılarıyla dikkat çekiyor.
Ödemiş'te bulunan köyün neden terk edildiği merak konusu oldu. Köyün terk edilme nedeni ise tarım arazilerinin ve elektriğin olmayışı olarak açıklanıyor.
Lübbey Köyü’nün geçmişi antik çağlara kadar dayanıyor. Lübbey’in de içinde bulunduğu Ege’deki birçok bölge, tarihte Türkmen beyliklerine ev sahipliği yapmış. 1300’lerin başından itibaren bölgede hüküm süren Aydınoğulları bir Türkmen beyliğiydi. Beyliğe başkentlik yapan Birgi, Küçük Menderes havzasının Ödemiş’e bağlı bir başka tarihi yerleşim yeri olmuştu. Lübbey’in kuruluş tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da geçmiş tarihine göre değerlendirildiğinde 19. yüzyıl sonunda kurulmuş bir Türkmen yerleşimi olduğu düşünülüyor.
Yürüyüş sporu yapanlar ve fotoğraf tutkunlarının gözde ziyaret noktalarından olan Lübbey, turistik anlamda da gelecek vadediyor.
Lübbey, Efeler Yolu yürüyüş rotasının açılması ile birlikte hareketli günler yaşamaya başladı.
İZMİR'DE BİR HAYALET KÖY DAHA SAZAK KÖYÜ
İzmir'in terk edilmiş köylerinden biri de Sazak Köyü. Köy bir zamanlar Rumların yaşadığı bir köyken, Rumların terk etmesi ile birlikte geriye yıkık dökük kalıntılar kalmış.
Sazak Köyü, İzmir'in Karaburun ilçesinde yer almaktadır. Köyde bir zamanlar Rumlar yaşarmış. 1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan mübadele anlaşması sonrası Rumlar köyü terk etmiş ve Sakız Adası'na yerleşmiş. Daha sonra boş kalan köye define avcıları dadanmış. İyice talan edilen köyden geriye ise yıkık dökük tarihi kalıntılar kalmış. Köyde sadece Rumların değil, az sayıda Türk'ün de yaşadığı belirtiliyor. Köyde hem cami hem de kilise kalıntısı bulunurken, aynı zamanda hem gayrimüslim hem de Müslüman mezarlığı da yer alıyor.
Alınan bilgiye göre köy terk edilmeden önce de Razaki üzümü, şarabı ve pekmezi ile ünlü bir köymüş.
Şu an da tamamen yok olsa da bir zamanlar bu köyün bir iskelesi varmış ve köy ticaret merkeziymiş.
Terk edilmiş hüzünlü görüntüsü olan köy, Karaburun'a yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunuyor.
Hayatın olmadığı köy, dar sokakları ile ve birbirine yakın yapılmış yıkık evlerle dikkat çekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.