Kamuda çalışan mühendislerden basın açıklaması

Kamuda çalışan mühendislerden basın açıklaması

Kamuda çalışan mühendisler, doktor ve savcıların kendilerinden 3 kat fazla gelir elde ettiğini belirtiyor. Milyarlık projelerin gizli kahramanları özlük haklarında iyileşme talep ediyor.

Kamuda çalışan mühendisler diğer meslek gruplarına yapılan iyileşmelerden faydalanamıyor. Özel sektördeki meslektaşlarından özlük hakları ve gelir düzeyi anlamında geride kalan mühendisler seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışıyor.

Kamu Mühendisleri Platformu üyesi emekli metalurji mühendisi Ayhan Hazar kamuda çalışan mühendislerin taleplerini duyurmak için Gazete İlk Sayfa’ya konuştu. Kamudaki mühendis gelirlerinin doktor ve savcılara göre geride kaldığını vurgulayan Hazar şöyle konuştu:

“2016 yılında özlük haklarımız ve maaşımız eşdeğer gruplarımızla aynıyken beyaz baret takıyorduk, 2023 yılında 3'te 1 geriye düştük yine beyaz baret takıyoruz ama utancından kızarmış bir şekilde. Mühendis gelirleri doktor ve savcı gelirlerine göre nerdeyse üçte biri düzeyde. Ülkemizde mühendislik mesleğinin önemi, mühendisin neler yaptığı tam bilinmiyor ve mühendislere hak ettiği değer verilmiyor. O yüzden diğer mesleklere yapılan yeni ödeme kalemleri mühendisler için unutulmuştur. Doktora 3 mühendise 1 bu Allah’tan reva mı? Bunun yanında kamu mühendisleri özel sektördeki mühendislerden de gelir düzeyi anlamında geride kalmıştır. Özel sektörde mühendislik kazançları tecrübeye göre çok değişkenlik göstermektedir. Ama şöyle söyleyebilirim. Benimle aynı tecrübedeki bir mühendis özel sektörde 30- 40 bin lira civarı ücret almaktadır.”

YENİ MEZUNLAR İLE TECRÜBELİ MÜHENDİSLERİN BİR FARKI OLMALI

Mesleğe yeni başlayan mühendisler ile ciddi tecrübelere sahip mühendislerin benzer maaşlar aldığını belirten Hazar sözlerine şöyle devam etti:

“Kamuya yeni atanan bir mühendis ile meslekte yıllarını geçirmiş bir mühendis arasında ciddi bir bilgi birikimi ve deneyim olmasına rağmen tecrübeye dayalı bir maaş artışı bulunmamaktadır. Bu anlamda ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşmanın ve mesleki gelişimin düzenlenebilmesi için bir Mühendislik Meslek Kanunu’na ihtiyaç duyulmaktadır.”

iiiiic.jpg

65 YAŞINDA EMEKLİ OLSANIZ 80 YAŞINA KADAR SORUMLU TUTULUYORSUNUZ

Yaptıkları işlerden ölene kadar sorumlu tutulduklarını söyleyen Ayhan Hazar yürürlükte olan kanun ve yönetmeliklerden yakındı:

“Birçok kanun ve yönetmelik kamuda çalışan mühendislere iki yıldan başlayıp on beş yıla kadar sorumluluklar yüklemektedir. Aslında yaptığınız işten ölene kadar sorumlusunuz. Düşünsenize emekli olmadan yaptığınız son iş için 15 yıl sorumluluğunuz devam ediyor. 65 yaşında emekli olsanız 80 yaşına kadar sorumlusunuz. Ayrıca yaptığımız işlerde oldukça risklidir. Birçok meslektaşımızın iş yeri kazalarından kaynaklı üzerine açılmış mahkemeler vardır. Bu konularda düzenlemeler bekliyoruz.”
“Mühendislerin üzerine baskı kurulmaması için mesleki olarak alacakları kararlara dair hukuki korumanın mevzuatlara işlenmesi gerekmektedir. Kamudaki teknik personel eksiği hakkında net bir bilgim olmamakla beraber oldukça yetersiz ki müşavirlik ve danışmanlık ihaleleri ile mühendislik hizmetleri alınıyor.”

Kamu mühendisleri 15 Nisan Cumartesi günü Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya akın etti. Kamu Mühendisleri Platformu öncülüğünde sosyal medya platformları üzerinden örgütlenen mühendisler Ulus Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Furkan Göktürk Yılmaz / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum