Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı minyatürde

Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı minyatürde

TRABZON’da Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği öncülüğünde hazırlanan Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan ‘Süleymanname’ minyatür sergisi Kanuni Evi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Trabzon’da, valilik ve büyükşehir belediyesinin destekleriyle, Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan Çınar Kültür ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan ‘Süleymanname’ kitap ve minyatür sergi programı için Orhahisar ilçesindeki Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültür Evi’nde açılış töreni düzenlendi. Törene, eski Bakan Faruk Nafız Özak, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ataman, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Çınar Kültür ve Sanat Merkezi üyeleri ve sanatseverler katıldı. 

Katılımcı ve davetlilerin kurdele kesimiyle minyatür sanatçısı Özcan Özcan'ın öncülüğünde kadın sanatçılar tarafından hazırlanan 54 özgün minyatürden oluşan sergi, sanatseverlerin ziyaretine açıldı.  

‘DERNEĞİMİZ MİLLİ SANAT VE KÜLTÜRÜMÜZE HİZMET EDİYOR’

Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Hülya Karadeniz, derneklerinin milli kültür ve sanata hizmet ettiğini belirterek, "Derneğimiz milli sanat ve kültürümüze hizmet etme anlamında kurulmuş kadınlardan müteşekkil bir dernek. Bu bağlamda buna hizmet eden birtakım çalışmalarımız var. Son çalışmamız da ‘Süleymanname’ sergimiz oldu. Derneğimiz çatısı altında milli sanat ve kültürümüze hizmet eden 20’ye yakın kurslar açtık. Aynı zamanda derneğimize ait sanat merkezimizde diğer sanatçılarımızın da eserlerini sunabileceği bir sergi salonumuz var. Sanatçılarımızın eserlerini de orada ağırlayabileceğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE RESİMLİ TARİH ADINA ÇOK FAZLA BİR ESER YOK’

Türk ve İslam tarihindeki birçok olayı, nesneyi, hikayeyi minyatür sanatına taşıyan proje danışmanı ve minyatür sanatçısı Özcan Özcan, minyatür kitaplarının Türkiye’de az olduğunu belirterek, “Türkiye’de resimli tarih adına çok fazla bir eser yok. Bunu biraz daha dokunulabilir kılmak için uğraştık ve 4,5 sene gibi bir süre zarfında bu sergiyi hazırlayabildik. Bizim sorunlarımızdan bir tanesi maalesef resimli tarih kitaplarımızın olmayışı. Döneminde yapılmış kitaplar var. Ama bu kitaplara da çoğu insanın ulaşım imkanı yok. Dolayısı ile tarihte bıraktığımız her şeyi tarihte bırakmış ve dolayısı ile onları öldürmüş oluyoruz. Halbuki onları günümüze taşıyarak nereden ne şekilde geldiğini insanlara göstermek gerekiyor. Bunun için de bu çaba içerisine girdik talebelerimle beraber çok başarılı sergilere imza atıyoruz ” dedi.

‘SERGİLERİN GEZME İMKANI SINIRLI OLDUĞU İÇİN KİTABA DÖNÜŞTÜRDÜK’

Süleymanname projesinin proje sorumlusu ve Süleymanname kitabı yazarı, minyatür sanatçısı Ayşe Nur Kapusuz da “Süleymanname projemiz iki bölümden oluşuyor. İlk bölümü Süleymanname’den seçilmiş minyatürlerin yeniden yapılması. Ama yaparken eskizleri çıkarılıp günümüzün boya gibi imkanları kullanılarak eserler oluşturuldu. Sergilerin gezme imkanı sınırlı olduğu için biz bu çalışmamızı kitaba da dönüştürmek istedik. Süleymanname aslında bir kitap. Kitabımızı minyatürlerimizin görselleri ile oluştururken her görselin yanına da oradaki tarihi olayı anlatan bir minyatür okuması da yapabileceğimiz metinler oluşturduk. Bu metinlerde zamanın şairlerinden beyitler aldık. Gayemiz hem Süleymanname’ye bir nazire oluşturmak hem de minyatüre bakan oradaki kişilerin hangi olayın anlatıldığını anlamasına yardımcı olmaktı. Kitabımız Çınar Kültür ve Sanat Derneği tarafından basıldı” diye konuştu.

Klasik murakka üzerine alıntılama ve boyama teknikleri kullanılarak yeni bir yorumla hazırlanan sergide sanatçı Özcan Özcan’ın ve proje grubundaki diğer minyatür sanatçıları Arzu Akbulut, Aysel Güleser Ekşi, Ayşe Nur Kapusuz, Emel Demir, Emel Sakarya, Fatoş Borbor, Fikriye Akbulut, Füsun Yılmaz, Gülgün Keser, Hamiyet Leventoğlu, İsmet Gömeç, Neslihan Bulut, Tülay İlkar ve Zeynep Elçi'ye ait eserler yer alıyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın saltanat ile gündelik yaşam serüveninin yanında, saray içinde ve dışındaki hayatını kronolojik şekilde anlatılan kitap ve eserlerin orijinalleri minyatür sanatının incelikleri konusunda da dikkat çeken bilgileri içeren sergi 31 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.