KASAD Başkanı Duran: Net ihracatçı bir sektörüz

KASAD Başkanı Duran: Net ihracatçı bir sektörüz

KASAD Başkanı Alican Duran karton ambalaj sektörü hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin kağıt ve kartonda önemli bir üretici olduğunu belirten Duran, “Üretimin yüzde 70’i geri dönüşümden. Net ihracatçı bir sektörüz” dedi.

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, karton ambalajların doğada 90 günde yok olduğunu fakat hammadde bakımından atıklarının çok değerli olduğunu vurgulayarak, “O yüzden toplanması gerekiyor. Hurdadan üretimde yerlilik oranı yüksek. Bu anlamda geri dönüştürülmüş ürünlerde kendi kendimize yeten bir konumdayız. Sektör üretiminin yüzde 60'ı geri dönüşümden yüzde 40'ı ise selülozdan. Geri dönüşüm dönem dönem yüzde 70'e çıkıyor. Net ihracatçı bir sektörüz” ifadelerini kullandı.

ambalajkagit.jpg

İHRACATIN ÇOĞU AVRUPAYA

KASAD Başkanı Duran, sektörün geri dönüşümden elde edilen ürünlerle yaptığı ihracatın Avrupa ağırlıklı olduğu dile getirerek, “Avrupa geri dönüşüme çok önem veriyor. ABD pazarında işin daha başındayız. Çin'den alımları yavaş yavaş azaltmaya çalışıyorlar. Birçok sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de ana tedarikçi Çin. Ama ABD'nin iş yapış şekli Avrupa'dan çok farkı. Amerikan tarzını öğrenmemiz lazım. E-ticaret sayesinde koli anlamında bir büyüme oldu. Karton kullanımı da artıyor” şeklinde konuştu.

kasad1.jpg

SEKTÖRE OSB LAZIM

Sektördeki firmaların çoğunlukla İstanbul’da konumlandığını belirten Başkan Duran, “Büyümek isteyenler için en önemli açık işgücü ama bir de OSB eksiği var. İstanbul civarında sektör OSB yapılması lazım. Teknik bir iş olduğu için buradan kalkıp başka yere gidemeyiz. Sektör olarak daha da büyüyebiliriz ama tesisler yetmiyor. Yer pahalı. Bir fabrika kurmak 30-40 milyondan başlıyor. OSB tahsis edilip uzun vadeli kredi veriliyorsa şirketler büyür. Her sektör bir ordu gibidir. Gıda ve kişisel bakım, ilaç sektörlerinin tedarikçisiyiz. OSB için yakın bir yer gösterilirse iyi olur” diye konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.